lutego 11, 2018

🥡 kurczak chrupiący jak z chińskiego baru


Dania kuchni azjatyckiej sa u nas niezwykle popularne. Pamiętam swoją pierwsza wizytę w lokalu „u Chińczyka” przy ul. Działdowskiej w Warszawie. Zamówiłam kurczaka w cieście czyli klasyk dla początkujących. Wszystko było pyszne i powiedziałabym, że nie do podrobienia we własnej kuchni. Pomimo wielu prób kurczak nigdy nie wychodził mi taki chrupiący jak w barze. Zmieniło się to dopiero, gdy przetestowałam przepis Agaty Majewskiej na panierkę do kurczaka po chińsku. Dodałam bułkę PANKO i wyszedł pyszny kurczak chrupiący. Teraz gdy nachodzi nas ochota na obiad u Chińczyka - sięgam po przepis Agaty na kurczaka oraz po przepis na surówkę „od Chińczyka i serwuję pyszny obiad. Może nie jest całkiem zdrowy, ale wiemy co mamy na talerzu. Obiad przygotowany wg tych receptur, gwarantuje pełne zadowolenie współbiesiadników.

Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: surówka po chińsku.
Polecam też przygotowanie domowego sosu chilli: przepis na sos chilli

Przepis na panierkę publikuję za zgodą autorki Agaty Majewskiej. Agata ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z kuchni azjatyckiej. Powiem śmiało, że gdyby założyła restaurację z daniami orientu z pewnością zbiłaby fortunę.

CO POTRZEBUJEMY:
  • podwójną pierś z kurczaka
  • 2 pałeczki z kurczaka (opcjonalnie)
  • sól
  • azjatycka bułka tarta PANKO
  • olej do smażenia

składniki na panierkę:
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli


DO DZIEŁA:
  1. Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól. Panierkę wsyp do miski.
  2. Wszystkie składniki na panierkę umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj. Odstaw na 15 minut. 
  3. Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście, następnie obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano. Bułkę PANKO można pominąć i smażyć w samym cieście - również na rumiano. Kurczak będzie nieco mniej chrupiący, ale równie smaczny.
  4. Pałeczki dokładnie obtocz w cieście. Smaż na bardzo głębokim oleju, tak aby zakrywał 2/3 mięsa. Smaż najpierw z jednej strony (około 7-8 minut), a następnie z drugiej - już nieco krócej. 
  5. Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól. Panierkę wsyp do miski.
  2. Wszystkie składniki na panierkę umieść w naczyniu. Załóż na noże motylek i zmiksuj 12 sekund / obroty 4. Przełóż do miski i odstaw na 15 minut. 
  3. Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście, następnie obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano. Bułkę PANKO można pominąć i smażyć w samym cieście - również na rumiano. Kurczak będzie nieco mniej chrupiący, ale równie smaczny.
  4. Pałeczki dokładnie obtocz w cieście. Smaż na bardzo głębokim oleju, tak aby zakrywał 2/3 mięsa. Smaż najpierw z jednej strony (około 7-8 minut), a następnie z drugiej - już nieco krócej. 
  5. Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger