Tosty francuskie to typowe, rozpieszczaj膮ce 艣niadanie. Kiedy chcesz sobie dogodzi膰 i przygotowa膰 co艣 pysznego, otulaj膮cego, s艂odkiego - ten przepis spe艂ni Twoje oczekiwania. Najsmaczniejsze s膮, gdy u偶yjemy s艂odkiej cha艂ki dro偶d偶owej, ale je艣li jej nie masz - to wykorzystaj "wczorajsze" bu艂eczki.
CO POTRZEBUJEMY:
- cha艂ka (najlepiej kilkudniowa)
- mas艂o
- 艣mietanka 30%
- jajka
- cukier waniliowy
- marakuja, liofilizowana wi艣nia
- mi臋ta
DO DZIE艁A:
- Nie poda艂am ilo艣ci jajek ani 艣mietanki, poniewa偶 te proporcje trzeba dobra膰 do ilo艣ci cha艂ki. Na 1 jajko przyjmuj臋 oko艂o 40 ml 艣mietanki.
- Cha艂k臋 pokr贸j na kromeczki
- Jajka rozbe艂taj widelcem, dolej 艣mietanki i wymieszaj dok艂adnie.
- Na patelni rozpu艣膰 mas艂o. Cha艂k臋 maczaj w jajku i sma偶 na z艂oty kolor na ma艂ym ogniu. Po przewr贸ceniu kromki na drug膮 stron臋, posyp j膮 z wierzchu cukrem waniliowym.
- Podawaj z marakuj膮 i liofilizowan膮 wi艣ni膮. Je艣li masz ochot臋 mo偶esz posypa膰 r贸wnie偶 cukrem pudrem lub pola膰 delikatnie miodem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz