Te ciasteczka zrobisz szybko i ku uciesze najbli偶szych. Smakuj膮 jak miniaturowe brownie tyle, 偶e wielko艣ci 2 k臋s贸w. Piek臋 je i chowam w s艂oiku na "czarn膮 godzin臋" dla moich 艂asuch贸w. Od kilku lat goszcz膮 te偶 na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia i w贸wczas polecam podkr臋ci膰 ich smak otart膮 sk贸rk膮 z pomara艅czy lub innych cytrus贸w. W tym roku - znikn臋艂y szybciej ni偶 pierniczki. Chocia偶 przyznaj臋, 偶e niekwestionowanym 艣wi膮tecznym, ciasteczkowym kr贸lem s膮 norweskie brune pinner.
CO POTRZEBUJEMY:
- 225 g mas艂a
- 300 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 375 g m膮ki pszennej
- 50 g kakao
- 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia (PDP)
- opcjonalnie: otarta sk贸rka z pomara艅czy
DO DZIE艁A:
- Mas艂o cukier i cukier waniliowy umie艣膰 w metalowej misie i utrzyj na parze. Ucieraj do czasu, a偶 masa b臋dzie puszysta i jasna.
- Zdejmij mis臋 i ci膮gle ucieraj膮c dodaj po jednym jajku.
- Suche sk艂adniki (m膮ka, s贸l, PDP, kakao) wymieszaj ze sob膮, dodaj do ubitej masy i po艂膮cz.
- Ciasto w艂贸偶 na 20-30 minut do lod贸wki.
- Z powsta艂ej masy formuj kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego. Polecam za艂o偶y膰 r臋kawiczki jednorazowe, bo ciasto lubi klei膰 si臋 do r膮k.
- Kulki uk艂adaj na blasze zachowuj膮c odst臋py, bo ciasteczka b臋d膮 si臋 "rozpycha膰" w trakcie pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez 13 minut. Nawet je艣li b臋dzie Ci si臋 wydawa膰, 偶e powinny si臋 piec d艂u偶ej - zignoruj ten wewn臋trzny g艂os. D艂u偶sze pieczenie zbyt mocno wysuszy ciasteczka, a wiadomo...brownie ma wilgotny 艣rodek.
- Po upieczeniu pozostaw ciasteczka na blaszce, aby wystyg艂y. A kiedy wystygn膮, prze艂贸偶 je do s艂oika lub puszki i schowaj przed domownikami, bo wyjedz膮 raz dwa ;)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz