stycznia 02, 2018

馃悡 ferkasy lub frykasy czyli kaszubska potrawka z kurczaka



M贸j Tato, kt贸ry jest rodowitym Kaszubem, wni贸s艂 do domu wiele potraw typowych dla tego regionu. Ferkasy nazywane te偶 frykasy to potrawa, bez kt贸rej nie odb臋dzie si臋 na Kaszubach 偶adna uroczysto艣膰 typu wesele, urodziny czy komunia. W zale偶no艣ci od domu doprawia si臋 t膮 potrawk臋 z kurczaka - sokiem z cytryny lub np. kompotem z agrestu. Ferkasy to bardzo 艂atwa potrawa. Wymaga przede wszystkim ugotowania roso艂u drobiowego. To najbardziej czasoch艂onny etap przygotowa艅.
Przyznaj臋, 偶e potrawka z uwagi na dodatek rodzynek - nie smakuje ka偶demu. Zar贸wno m贸j m膮偶 jak i szwagier - nie gustuj膮 w tym daniu. Dlatego nie powiem, 偶e ferkasy zasmakuje ka偶demu. Sos do potrawki przygotowujemy na bazie roso艂u i 偶贸艂tka. Jest jedwabisty, s艂odko-kwa艣ny, z grubymi, namoczonymi rodzynkami i osobi艣cie uwielbiam go od dziecka. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • oko艂o 400 g ry偶u
  • oko艂o 150 g rodzynek

sk艂adniki na ros贸艂:
  • 1 ca艂a kura (najlepiej swojska - od gospodarza)
  • p臋czek w艂oszczyzny
  • 1 cebula
  • s贸l, pieprz, ziele angielskie

sk艂adniki na sos:
  • 3 艂y偶ki m膮ki
  • 15 g mas艂a
  • oko艂o 0,8l roso艂u
  • 3 偶贸艂tka
  • 200 ml 艣mietany
  • cukier i s贸l
  • sok z cytryny

DO DZIE艁A:
  1. Kur臋 podziel na porcje. Zalej zimn膮 wod膮 i postaw na gazie. Zagotuj. Po oko艂o godzinie dodaj obran膮 w艂oszczyzn臋, opalon膮 nad ogniem cebul臋 oraz przyprawy.  Gotuj ros贸艂 na bardzo ma艂ym ogniu przez oko艂o 1,5 godziny.
  2. Ry偶 ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  3. Rodzynki zalej wrz膮tkiem i odstaw, aby namok艂y.
  4. Rozpu艣膰 w rondelku mas艂o. Dodaj m膮k臋 i energicznie mieszaj膮c przygotuj jasn膮, g艂adk膮 zasma偶k臋. Nast臋pnie zalej j膮 roso艂em i delikatnie mieszaj膮c - doprowad藕 do wrzenia. 
  5. W kubeczku wymieszaj 艣mietan臋 z 偶贸艂tkami. Gdy sos b臋dzie si臋 gotowa艂 zahartuj 艣mietan臋 gor膮cym sosem. 艢mietan臋 wlej do rondelka z sosem. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, sol膮 i cukrem. Odced藕 rodzynki i dodaj do sosu. Sos powinien mie膰 smak s艂odko-kwa艣ny.
  6. Ferkasy podawaj uk艂adaj膮c na talerzu porcj臋 mi臋sa z roso艂u, obok porcj臋 ry偶u i podlej sosem. 
Smacznego :)









4 komentarze :

  1. Kwestia przyzwyczajenia - rodzynki z pewno艣ci膮 dodaj膮 swoistego smaku i be偶 nich ten sos nie by艂by takim, jaki jest, warto wi臋c spr贸bowa膰 przy nast臋pnym rosole z kury.
    Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam. B.D.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ja gotuj臋 rodzynki w rosole sos nabiera wtedy wyj膮tkowego smaku ,odcedzam rodzynki zag臋szczam i doprawiam sos i dodaje rodzynki 馃構

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. faktycznie, w ten spos贸b sos robi艂a moja babcia ❤️

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger