Dania kuchni azjatyckiej sa u nas niezwykle popularne. Pamiętam swoją pierwsza wizytę w lokalu „u Chińczyka” przy ul. Działdowskiej w Warszawie. Zamówiłam kurczaka w cieście czyli klasyk dla początkujących. Wszystko było pyszne i powiedziałabym, że nie do podrobienia we własnej kuchni. Pomimo wielu prób kurczak nigdy nie wychodził mi taki chrupiący jak w barze. Zmieniło się to dopiero, gdy przetestowałam przepis Agaty Majewskiej na panierkę do kurczaka po chińsku. Teraz gdy nachodzi nas ochota na obiad u Chińczyka - sięgam po przepis Agaty na kurczaka oraz po przepis na surówkę „od Chińczyka i serwuję pyszny obiad. Może nie jest całkiem zdrowy, ale wiemy co mamy na talerzu. Obiad przygotowany wg tych receptur, gwarantuje pełne zadowolenie współbiesiadników.
Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: surówka po chińsku.
Polecam też przygotowanie domowego sosu chilli: przepis na sos chilli
Przepis na panierkę publikuję za zgodą autorki Agaty Majewskiej. Agata ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z kuchni azjatyckiej. Powiem śmiało, że gdyby założyła restaurację z daniami orientu z pewnością zbiłaby fortunę.
CO POTRZEBUJEMY:
- podwójną pierś z kurczaka
- sól
- azjatycka bułka tarta PANKO (opcjonalnie)
- olej do smażenia
składniki na panierkę:
- 1 białko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki soli
DO DZIEŁA:
- Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól.
- Wszystkie składniki na panierkę umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj. Odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście i smaż na głębokim oleju. Jeśli masz bułkę PANKO to kurczaka zamoczonego w cieście, obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano.
- Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól. Panierkę wsyp do miski.
- Wszystkie składniki na panierkę umieść w naczyniu. Załóż na noże motylek i zmiksuj 12 sekund / obroty 4. Przełóż do miski i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście, następnie obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeśli masz bułkę PANKO to kurczaka zamoczonego w cieście, obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano.
- Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.
Ponoć robię najlepszego kurczaka na świecie, tak mi mówią rodzina i znajomi :) To też Twoja wersję wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńświetnie! to będzie pyszne urozmaicenie :)
UsuńJa jakoś nigdy nie byłam przekonana do chińskiej kuchni. Zawsze budziła moją niechęć i szerokim łukiem omijałam takie restauracje. Do spróbowania namówił mnie mój chłopak i oszalałam na jej punkcie. Teraz staram się w domu przygotowywać chińskie dania i testuje różne przepisy. Takiego kurczaka jeszcze nie przyrządzałam, ale na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło - mam nadzieję, że znajdziesz na blogu jeszcze więcej inspiracji kuchnią azjatycką
UsuńŚwietny przepis!;) to jest dokladnie to, czego szukalam😊👌
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńCzy można użyć do tego frytkownicy i całkowicie zanurzyć mięso? Pałeczki z kurczaka to jak rozumiem chodzi o pałki (w sensie kawałek nogi)?
OdpowiedzUsuńoczywiście - to będzie spore ułatwienie 😊 pisząc pałka miałam na myśli dokładnie kawałek nogi bez bioderka 🍗
UsuńNiestety kurczak z tego przepisu w ogóle nie przypomina pysznego kurczaka z chińskiej restauracji ;( szkoda, bo po opisie miałam spore nadzieję, że w koncu trafiłam na chociaż podobny przepis. Mimo wszystko obiadek wyszedł smaczny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń