lutego 11, 2018

🥡 kurczak chrupiący jak z chińskiego baru


Dania kuchni azjatyckiej sa u nas niezwykle popularne. Pamiętam swoją pierwsza wizytę w lokalu „u Chińczyka” przy ul. Działdowskiej w Warszawie. Zamówiłam kurczaka w cieście czyli klasyk dla początkujących. Wszystko było pyszne i powiedziałabym, że nie do podrobienia we własnej kuchni. Pomimo wielu prób kurczak nigdy nie wychodził mi taki chrupiący jak w barze. Zmieniło się to dopiero, gdy przetestowałam przepis Agaty Majewskiej na panierkę do kurczaka po chińsku. Teraz gdy nachodzi nas ochota na obiad u Chińczyka - sięgam po przepis Agaty na kurczaka oraz po przepis na surówkę „od Chińczyka i serwuję pyszny obiad. Może nie jest całkiem zdrowy, ale wiemy co mamy na talerzu. Obiad przygotowany wg tych receptur, gwarantuje pełne zadowolenie współbiesiadników.

Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: surówka po chińsku.
Polecam też przygotowanie domowego sosu chilli: przepis na sos chilli

Przepis na panierkę publikuję za zgodą autorki Agaty Majewskiej. Agata ma w swoim kulinarnym repertuarze wiele dań z kuchni azjatyckiej. Powiem śmiało, że gdyby założyła restaurację z daniami orientu z pewnością zbiłaby fortunę.

CO POTRZEBUJEMY:
  • podwójną pierś z kurczaka
  • sól
  • azjatycka bułka tarta PANKO (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

składniki na panierkę:
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli


DO DZIEŁA:
  1. Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól. 
  2. Wszystkie składniki na panierkę umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj. Odstaw na 15 minut. 
  3. Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście i smaż na głębokim oleju. Jeśli masz bułkę PANKO to kurczaka zamoczonego w cieście, obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano.
  4. Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Pierś z kurczaka oczyść i potnij na kwadratowe kawałeczki. Pałeczki umyj. Mięso lekko posól. Panierkę wsyp do miski.
  2. Wszystkie składniki na panierkę umieść w naczyniu. Załóż na noże motylek i zmiksuj 12 sekund / obroty 4. Przełóż do miski i odstaw na 15 minut. 
  3. Rozgrzej olej. Kawałki piersi z kurczaka maczaj w cieście, następnie obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeśli masz bułkę PANKO to kurczaka zamoczonego w cieście, obtocz w PANKO i smaż na głębokim tłuszczu na rumiano.
  4. Podawaj z ryżem, sosem chilli, słodko-kwaśnym oraz surówką po chińsku.















9 komentarzy :

  1. Ponoć robię najlepszego kurczaka na świecie, tak mi mówią rodzina i znajomi :) To też Twoja wersję wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś nigdy nie byłam przekonana do chińskiej kuchni. Zawsze budziła moją niechęć i szerokim łukiem omijałam takie restauracje. Do spróbowania namówił mnie mój chłopak i oszalałam na jej punkcie. Teraz staram się w domu przygotowywać chińskie dania i testuje różne przepisy. Takiego kurczaka jeszcze nie przyrządzałam, ale na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło - mam nadzieję, że znajdziesz na blogu jeszcze więcej inspiracji kuchnią azjatycką

      Usuń
  3. Świetny przepis!;) to jest dokladnie to, czego szukalam😊👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć do tego frytkownicy i całkowicie zanurzyć mięso? Pałeczki z kurczaka to jak rozumiem chodzi o pałki (w sensie kawałek nogi)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście - to będzie spore ułatwienie 😊 pisząc pałka miałam na myśli dokładnie kawałek nogi bez bioderka 🍗

      Usuń
  5. Niestety kurczak z tego przepisu w ogóle nie przypomina pysznego kurczaka z chińskiej restauracji ;( szkoda, bo po opisie miałam spore nadzieję, że w koncu trafiłam na chociaż podobny przepis. Mimo wszystko obiadek wyszedł smaczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger