Czasami mam ochot臋, aby na 艣niadanie przygotowa膰 co艣 innego ni偶 kanapki czy jajecznica. Ostatnio w taki dzie艅 przygotowa艂am sa艂atk臋 cezar. Jest lekka, ale te偶 syta, bo dodajemy do niej kurczaka. Poza tym sos i parmezan, kt贸rym obsypujemy sowicie sa艂atk臋 daj膮 pyszny, aksamitny smak.
CO POTRZEBUJEMY:
- pier艣 z kurczaka - oko艂o 200-300 g
- oliwa
- sa艂ata rzymska (2 ma艂e g艂贸wki)
- kilka 艂y偶ek tartego parmezanu
- bu艂ka
sk艂adniki na sos:
- 6 艂y偶ek majonezu
- 2 z膮bki czosnku
- 1,5 艂y偶eczki musztardy
- 2 艂y偶eczki soku z cytryny
- 1,5 艂y偶eczki sosu Worcestershire
DO DZIE艁A:
- Bagietk臋 pokr贸j w kostk臋 lub na ma艂e kanapki.
- Kurczaka pokr贸j na 4 kawa艂ki. Pos贸l i podsma偶 na oliwie. Zdejmij mi臋so z patelni i pozosta艂ym t艂uszczu podsma偶 bagietk臋. Mieszaj co chwil臋, a偶 grzanki zrobi膮 si臋 chrupie.
- Sa艂at臋 pokr贸j. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Do miseczki w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na sos: czosnek, majonez, musztard臋, sok z cytryny i sos Worcestershire. Wymieszaj.
- Sa艂at臋 wymieszaj z po艂ow膮 sosu. Po艂贸偶 na g贸rze kurczaka i grzanki. Dodaj pozosta艂y sos. Posyp obficie parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz