Przepis na karmelizowan膮 cebulk臋 to tzw. "must be" kiedy przygotowujecie burgery. Niezale偶nie od tego czy b臋d膮 to typowe kotlety mi臋sne, czy burgery warzywne - koniecznie przygotujcie od razu t膮 cebulk臋. Jest po prostu idealnym dodatekiem, kt贸ry podniesie smak Waszego domowego fast fooda. B臋dziecie pozytywnie zaskoczeni. Gwarantuj臋.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 raczej wi臋ksze czerwone cebule
- 2 艂y偶ki mas艂a
- 2 艂y偶ki wody
- 2 艂y偶eczki cukru
- 1 艂y偶ka octu balsamicznego
DO DZIE艁A:
- Na patelni rozpu艣膰 mas艂o, uwa偶aj膮c, aby si臋 nie przypali艂o.
- Cebul臋 pokr贸j w p贸艂plasterki. Dodaj szczypt臋 soli i kr贸tko przesma偶, aby cebulka lekko zmi臋k艂a.
- Dodaj 2 艂y偶ki wody, przykryj patelnie i du艣 na ma艂ym ogniu przez 10 minut.
- Nast臋pni臋 podkr臋膰 p艂omie艅, dodaj cukier i ocet. Przemieszaj, lekko podkr臋膰 gaz i sma偶 przez kolejne 10 minut (mo偶e by膰 kr贸cej), mieszaj膮c co jaki艣 czas.
- Podawaj do burger贸w np. takich:
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W thermomixie cebulk臋 nale偶y przygotowa膰 z podw贸jnej lub potr贸jnej porcji.
- Do naczynia w艂贸偶 mas艂o i roztop - 2,5 minuty / temperatura 37/42 stopnie / obroty 2.
- Ustaw 8 sekund / obroty 4 i wrzu膰 cebul臋. Zgarnij j膮 ze 艣cianek naczynia.
- Dodaj wod臋 i du艣 20 minut / VAROMA / obroty 1. Na pokrywie ustaw koszyczek zamiast miarki.
- Dodaj cukier i ocet i du艣 10 minut / VAROMA / obroty 1.
- Podawaj do burger贸w np. takich:
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz