Moje pierwsze próby związane z TOFU nie były obiecujące. Szczerze mówiąc nie potrafiłam dobrze go przyrządzić i rodzina straciła zainteresowanie tofu. Do czasu kiedy spróbowałam przepisu na TOFU zmieniające życie Marty Dymek z Jadłonomii. Tofu w tym wydaniu jest przepyszne, pełne azjatyckiego smaku i wystarczy podać je z ryżem i obiad gotowy.
CO POTRZEBUJEMY:
- kostka TOFU
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
składniki na sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek miodu
- niepełna szklanka wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
DO DZIEŁA:
- Tofu pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Następnie podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż na papier, aby odsączyć.
- Wszystkie składniki na sos wrzuć na czystą patelnie i zagotuj. Po chwili dodaj usmażone tofu i potrzymaj kilka minut na ogniu, aż sos zgęstnieje, a tofu nabierze smaku sosu.
- Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą oraz sezamem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz