kwietnia 23, 2018

馃嵔 rolady wieprzowe



Przepis na rolady wieprzowe to receptura stara, kt贸r膮 przekaza艂a mi moja Kochana Kinga ze 艢l膮ska. Zd膮偶y艂am si臋 ju偶 przekona膰, 偶e  ma wiele takich przepis贸w, kt贸re s膮 przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie receptury s膮 najcenniejsze, poniewa偶 zawsze smakuj膮 i zawsze si臋 udaj膮.
Jest to jedno z da艅, kt贸re od pierwszego k臋sa podbi艂o moje kubki smakowe. Ba, nie tylko moje, ale r贸wnie偶 domownik贸w. Rolady s膮 bardzo aromatyczne i syte. Jestem pewna, 偶e zasmakuj膮 ka偶demu kto jest wielbicielem dobrze przyrz膮dzonego mi臋sa.

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 1 kg schabu
  • 0,5 kg mi臋sa mielonego np. z indyka
  • og贸rki kiszone
  • 200 g boczku w臋dzonego
  • cebula (opcjonalnie)
  • musztarda
  • s贸lo i pieprz
  • kromka chleba 偶ytniego
  • smalec do sma偶enia
  • ni膰

DO DZIE艁A:

  1. Krojenie schabu. Aby dobrze si臋 zawija艂o rolady warto pokroi膰 jw specjalny spos贸b. Kroj膮c mi臋so na plastry nie dokrawaj go do ko艅ca (tylko natnij), a dopiero nast臋pnie ukr贸j plaster. Powstaje w ten spos贸b gruby, podw贸jny p艂at mi臋sa, kt贸ry jest po艂膮czony jednym bokiem. 
  2. Kiedy masz ju偶 pokrojony schab rozchylaj po kolei ka偶dy plaster - 艂膮czenie jest po 艣rodku, a plastry rozk艂adasz na boki jak skrzyd艂a. Rozbij t艂uczkiem ka偶dy kawa艂ek. Nast臋pnie pos贸l i popierz i posmaruj ka偶dy kotlet musztard膮.
  3. Og贸rki kiszone pokr贸j w d艂ugie paski. Cebulk臋 w pi贸rka, boczek w s艂upki. Chleb pokr贸j w drobn膮 kostk臋.
  4. Na ka偶dym kotlecie uk艂adaj mi臋so mielone, boczek, og贸rki kiszone i cebul臋. Zawi艅 ciasno mi臋so w rulony - tak jak zawija si臋 krokiety. Nast臋pnie zawi艅 ka偶d膮 rolad臋 nici膮.
  5. Na rozgrzanym smalcu obsma偶 rolady. Gdy b臋d膮 zrumienione zalej gor膮c膮 wod膮 i przykryj.
  6. Gotuj przez oko艂o 1,5-2 godziny, od czasu do czasu obracaj膮c i podlewaj膮c wod膮. Po p贸艂 godzinie dodaj 1/3 chleba i dodawaj sukcesywnie pozosta艂y chleb, aby zag臋艣ci膰 sos.
  7. Przed podaniem 艣ci膮gnij ostro偶nie ni膰.
  8. Rolady najlepiej smakuj膮 z kluskami 艣l膮skimi oraz modr膮 kapust膮.





4 komentarze :

  1. Na 艢l膮sku to sie jada rolady wo艂owe. W 偶adnym domu nie ma tradycji rolad wieprzowych. Bo to profanacja. Albo gotuja tak gorole co do nas przyjechali albo ci co oszcz臋dzaj膮 na kuchni. To co pani zaprezentowa艂a to zrazy. Jesli ktos na 艢l膮sku m贸wi o roladzie to tylko o wolowej. Koniec, kropka

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dzi臋kuj臋 za komentarz. W 偶adnym zdaniu nie napisa艂am, 偶e s膮 to rolady 艣l膮skie :) pozdrawiam serdecznie

      Usu艅
    2. Ale Kochana Kinga 偶e 艢l膮ska to chyba mi臋so w przepisie pomyli艂a ��

      Usu艅
  2. Polecam mieso wo艂owe na rolady 偶e 艣laska bo to ca艂kiem inny smak. W 偶yciu chleba ani mi臋sa mielonego z indyka nie dodaje馃檮. Mo偶e w jakim艣 regionie 艢l膮ska tak jest.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger