kwietnia 30, 2017

馃挍 chaczapuri ad偶arskie




Dzi艣 kolejny przepis kuchni gruzi艅kiej, kt贸r膮 bardzo lubi臋 - chaczapuri ad偶arskie. Na t膮 chwil臋 mog臋 Wam poleci膰 sprawdzone przepisy od Anny Voskanyan w moim wykonaniu, czyli
pyszne chinkali przepis tu K L I K oraz  
chaczapuri nadziewane serem przepis tu K L I K 
Na d艂ugi weekend zaplanowa艂am chaczapuri z pieca w kszta艂cie 艂ezki. Jest faszerowane mi臋snym nadzieniem i serem 偶贸艂tym. Podajemy je z jajkiem sadzonym i przyprawione aromatycznymi zio艂ami. Zapraszam.

CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
  • * 10 g dro偶d偶y
  • * 1/2 艂y偶eczki cukru
  • * 500 g m膮ki + m膮ka do podsypania
  • * 1 i 1/2 szklanki ciep艂ej wody
  • * 1/2 艂y偶eczki soli
  • * 2 艂y偶ki oleju

sk艂adniki na farsz:
  • 450g mi臋sa mielonego - najlepiej wo艂owiny lub wieprzowiny
  • p贸艂 czerwonej papryki 
  • p贸艂 ma艂ej cukinii
  • 3 z膮bki czosnki
  • 1 du偶a cebula
  • 2 du偶e 艂y偶ki przecieru pomidorowego
  • ca艂a kolendra z doniczki (oko艂o 2 gar艣cie)
  • 艂y偶eczka ziaren kolendry
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • s贸l


DO DZIE艁A:
Do miseczki pokrusz dro偶d偶e. Dodaj cukier i szklank臋 ciep艂ej wody, a nast臋pnie odstaw w ciep艂e miejsce na 10 minut. M膮k臋 przesiej do miski. Dodaj s贸l, olej, wod臋 oraz wyro艣ni臋ty zaczyn. Wyr贸b ciasto - przez oko艂o 15 minut, a偶 b臋dzie mi臋ciutkie. Odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia, przykrywaj膮c 艣ciereczk膮.
Cebul臋 posiekaj drobno, czosnek przeci艣nij przez prask臋, cukini臋 i papryk臋 zetrzyj na tarce. 艢wie偶膮 kolendr臋 posiekaj. Ziele angielskie oraz kolendr臋 w ziarnach ut艂ucz w mo藕dzierzu.
Do miski w艂贸偶 mi臋so, przyprawy oraz wszystkie pozosta艂e sk艂adniki farszu. Wymieszaj dok艂adnie. Nast臋pnie przesma偶 farsz na du偶ej patelni. Jest go sporo, wi臋c mo偶esz go podzieli膰 na dwie porcje, aby u艂atwi膰 sobie zadanie.
Ciasto podziel na 4 r贸wne porcje. Ka偶d膮 porcj臋 podsyp m膮k膮 i porozci膮gaj nadaj膮c owalny kszta艂t. U艂贸偶 na 艣rodku farsz i zawi艅 boki do 艣rodka, a ko艅ce zlep formuj膮c 艂贸deczk臋. Posyp startym serem. Wbij na g贸r臋 jajko i sypnij sol膮. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 230 stopni (g贸ra/d贸艂) i piecz 20 minut. Podawaj posypane kolendr膮 i szczypiorkiem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Do naczynia wlej wod臋, dodaj dro偶d偶e i cukier. Ustaw 2 minuty/37 stopni / obroty 2.
2. Dodaj przesian膮 m膮k臋, s贸l i olej i ustaw 10 minut / Interwa艂. Prze艂贸偶 ciasto do miski i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia, przykrywaj膮c 艣ciereczk膮.
3. Do naczynia w艂贸偶 cebul臋, czosnek, papryk臋 i cukini臋 - obroty 5 / 10 sekund. 
4. 艢wie偶膮 kolendr臋 posiekaj. Ziele angielskie oraz kolendr臋 w ziarnach ut艂ucz w mo藕dzierzu.
5. Do naczynia z rozdrobnionymi warzywami dodaj przyprawy, koncentrat, s贸l i zio艂a - ustaw 10 sekund obroty 5.
6. Nast臋pnie przesma偶 farsz na du偶ej patelni. Jest go sporo, wi臋c mo偶esz go podzieli膰 na dwie porcje, aby u艂atwi膰 sobie zadanie.
7. Ciasto podziel na 4 r贸wne porcje. Ka偶d膮 porcj臋 podsyp m膮k膮 i porozci膮gaj nadaj膮c owalny kszta艂t. U艂贸偶 na 艣rodku farsz i zawi艅 boki do 艣rodka, a ko艅ce zlep formuj膮c 艂贸deczk臋. Posyp startym serem. Wbij na g贸r臋 jajko i sypnij sol膮. 
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 230 stopni (g贸ra/d贸艂) i piecz 20 minut. Podawaj posypane kolendr膮 i szczypiorkiem.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Jak dojdziecie do wprawy mo偶na wzd艂u偶 bok贸w 艂贸dki u艂o偶y膰 pokrojony ser i zawin膮膰 go w bokach.
  • Farsz mo偶na dowolnie modyfikowa膰, dodaj膮c pieczarki, bak艂a偶ana, boczek czy jeszcze inne sk艂adniki jakie tylko Wam przyjd膮 do g艂owy. Podobno ka偶da gospodyni robi inny farsz, ale podstaw膮 jest mi臋so mielone, ser i jajko. 








Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger