kwietnia 30, 2017

馃尠 orzechowa babeczka Karoliny





B臋d膮c w odwiedzinach u Karoliny, z kt贸r膮 znamy si臋 jeszcze z czas贸w studenckich, mia艂am wielk膮 przyjemno艣膰 posmakowa膰 genialnej babki orzechowej. Nie by艂abym sob膮, gdybym nie poprosi艂a o receptur臋. Pisz臋 genialnej, bo na prawd臋 jest to wypiek, kt贸ry skrad艂 moje serce. Po pierwsze smak - orzechy laskowe i s艂odycz kogla - mogla daj膮 pyszne po艂膮czenie. Po drugie - lubi臋 ciasta, kt贸re s膮 wilgotne i ta babka taka w艂a艣nie jest. Nie ma wi贸r贸w, nie ma suchego zatykaj膮cego ciasta, tylko aksamitna konsystencja. Dodatkowo w przepisie nie u偶ywamy ani grama m膮ki, wi臋c jest bezglutenowa. I nadaje si臋 dla os贸b, kt贸re nie toleruj膮 glutenu. Sk艂ad jest po prostu rewelacyjny. Przygotowanie w艂膮cznie z pieczeniem zajmie Wam oko艂o godzinki. Jak to m贸wi Kinga M. z grupy Kulinarne Czary Mary … „dobrem trzeba si臋 dzieli膰”, wi臋c przekazuj臋 Wam przepis od Karoliny z W膮growca. Kto si臋 skusi ?

CO POTRZEBUJEMY:
  • 6 bia艂ek
  • 6 偶贸艂tek
  • 200 g ksylitolu (w oryginale cukru, ale zale偶a艂o mi na niskiej kaloryczno艣ci wypieku)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 200 g orzech贸w laskowych


DO DZIE艁A:
Zacznij od zmielenia w malakserze orzech贸w laskowych. Prze艂贸偶 zmielone orzechy do miseczki i wsyp do niej proszek do pieczenia. Przemieszaj. Nast臋pnie ubij bia艂ka i odstaw w oddzielnej miseczce.
Do miski w艂贸偶 偶贸艂tka , cukier waniliowy oraz ksylitol (lub cukier - zale偶y co u偶ywacie) i utrzyj na kogel-mogel. Teraz dodawaj na zmian臋 po 艂y偶ce orzech贸w i ubitych bia艂ek i delikatnie wymieszaj do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Wy艂贸偶 ciasto do foremki. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

THERMOMIKS DO DZIE艁A:
1. Wrzu膰 do naczynia orzechy - czas 2 minuty / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki, dodaj proszek do pieczenia. Przemieszaj.
2. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubij bia艂ka 3-4 minuty / obroty 4. Prze艂贸偶 do oddzielnego naczynia.
3. Do naczynia w艂贸偶 偶贸艂tka, cukier waniliowy oraz ksylitol (lub cukier - zale偶y co u偶ywacie) i utrzyj przy pomocy motylka 3 minuty obroty 4. 
4. Ustaw czas 2 minuty / obroty 2,5. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj na zmian臋 po 艂y偶ce orzech贸w i ubitych bia艂ek.
5. Wy艂贸偶 ciasto do foremki. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Podobno mo偶na zakupi膰 mielone orzechy laskowe, w贸wczas macie kilka minut do przodu.
  • Je艣li nie macie ksylitolu lub go nie u偶ywacie, mo偶ecie doda膰 zwyk艂y cukier. Zdecydowa艂am si臋 pos艂odzi膰 ciasto cukrem brzozowym, aby obni偶y膰 jego kaloryczno艣膰. 
  • Podana ilo艣膰 przeznaczona jest na 艣redniej wielko艣ci form臋.
  • Dzisiaj babka mi nieco pop臋ka艂a przy wyjmowaniu jej z foremki, ale i tak to nie szkodzi jej smakowi.
  • Babk臋 mo偶na przechowywa膰 przez 5 dni, ale zwykle tego czasu nie doczeka ;)









Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger