kwietnia 09, 2023

馃ギ babka marmurkowa

babka wielkanocna


Dzi艣 dodaj臋 obiecany na instagramie przepis na pyszn膮 babk臋 dwukolorow膮. To typowa babeczka marmurkowa, kt贸r膮 mo偶na te偶 upiec w keks贸wce. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 300 g mi臋kkiego mas艂a (250g+50g)
  • 280 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 370 g m膮ki
  • 1 艂y偶ka proszku do pieczenia, (15 g)
  • 80 g mleka (40g+40g)
  • 30 g gorzkiego kakao

DO DZIE艁A:

  1. Form臋 do babki posmaruj mas艂em i opr贸sz m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do 175°C. 
  2. Mi臋kkie mas艂o, cukier, cukier waniliowy i 1 szczypt臋 soli ucieraj mikserem, a偶 masa stanie si臋 puszysta. Dodaj jajka, po艂ow臋 mleka i zmiksuj. 
  3. M膮k臋 po艂膮cz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj, a偶 powstanie g艂adkie ciasto.
  4. Po艂ow臋 ciasta przelej do formy. Do drugiej cz臋艣ci ciasta dodaj kakao, pozosta艂e mleko i zmiksuj. Ciemne ciasto wylej na jasne. Przeci膮gnij widelcem przez obie warstwy ciasta, rysuj膮c nim zawijasy, aby babka mia艂a ciekawe wzory po upieczeniu. 
  5. Piecz 60 minut do tzw. suchego patyczka. 
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Form臋 do babki posmaruj mas艂em i opr贸sz m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do 175°C. 
  2. Do naczynia miksuj膮cego w艂贸偶 mas艂o i utrzyj je 1 min/obroty 5.
  3. Dodaj cukier (250g) oraz cukier waniliowy, a tak偶e szczypt臋 soli i ponownie wymieszaj 40 sek/obroty 5.
  4. Ustaw czas 2 minuty i obroty 5. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj po jajku. 
  5. M膮k臋 po艂膮cz z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Dodaj mleko (40g) i wymieszaj 20 sekund/obroty 5. Po艂ow臋 masy wlej do formy.
  6. Do pozosta艂ej masy dodaj kakao, 50 g cukru, 40 g mleka i wymieszaj 6 sekund/obroty 5. W razie potrzeby zgarnij ciasto ze 艣cianek naczynia i zamieszaj ponownie. Ciemne ciasto wylej na jasne. Przeci膮gnij widelcem przez obie warstwy ciasta, rysuj膮c nim zawijasy, aby babka mia艂a ciekawe wzory po upieczeniu. 
  7. Piecz 60 minut do tzw. suchego patyczka. 
babka


Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger