Dzi艣 dodaj臋 obiecany na instagramie przepis na pyszn膮 babk臋 dwukolorow膮. To typowa babeczka marmurkowa, kt贸r膮 mo偶na te偶 upiec w keks贸wce.
CO POTRZEBUJEMY:
- 300 g mi臋kkiego mas艂a (250g+50g)
- 280 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
- 370 g m膮ki
- 1 艂y偶ka proszku do pieczenia, (15 g)
- 80 g mleka (40g+40g)
- 30 g gorzkiego kakao
DO DZIE艁A:
- Form臋 do babki posmaruj mas艂em i opr贸sz m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
- Mi臋kkie mas艂o, cukier, cukier waniliowy i 1 szczypt臋 soli ucieraj mikserem, a偶 masa stanie si臋 puszysta. Dodaj jajka, po艂ow臋 mleka i zmiksuj.
- M膮k臋 po艂膮cz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj, a偶 powstanie g艂adkie ciasto.
- Po艂ow臋 ciasta przelej do formy. Do drugiej cz臋艣ci ciasta dodaj kakao, pozosta艂e mleko i zmiksuj. Ciemne ciasto wylej na jasne. Przeci膮gnij widelcem przez obie warstwy ciasta, rysuj膮c nim zawijasy, aby babka mia艂a ciekawe wzory po upieczeniu.
- Piecz 60 minut do tzw. suchego patyczka.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Form臋 do babki posmaruj mas艂em i opr贸sz m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
- Do naczynia miksuj膮cego w艂贸偶 mas艂o i utrzyj je 1 min/obroty 5.
- Dodaj cukier (250g) oraz cukier waniliowy, a tak偶e szczypt臋 soli i ponownie wymieszaj 40 sek/obroty 5.
- Ustaw czas 2 minuty i obroty 5. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj po jajku.
- M膮k臋 po艂膮cz z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Dodaj mleko (40g) i wymieszaj 20 sekund/obroty 5. Po艂ow臋 masy wlej do formy.
- Do pozosta艂ej masy dodaj kakao, 50 g cukru, 40 g mleka i wymieszaj 6 sekund/obroty 5. W razie potrzeby zgarnij ciasto ze 艣cianek naczynia i zamieszaj ponownie. Ciemne ciasto wylej na jasne. Przeci膮gnij widelcem przez obie warstwy ciasta, rysuj膮c nim zawijasy, aby babka mia艂a ciekawe wzory po upieczeniu.
- Piecz 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz