marca 03, 2021

馃嵔 kotleciki mielone w razowej panierce

kotleciki

Chc膮c urozmaici膰 zwyk艂y obiad i przewidziane mielone kotleciki doda艂am do nich zamiast klasycznej bu艂ki tartej - panierk臋 razow膮 do kurczaka AlePanierka. Wysz艂y bardzo smaczne, wi臋c spisa艂am przepis i zach臋cam do spr贸bowania. Co wa偶ne u偶yta przeze mnie panierka jest w 100% naturalna. Tak na prawd臋 ka偶dy produkt powinien mie膰 tak czytelny, prosty i przejrzysty sk艂ad. 

Przepis to porcja na 3, g贸ra 4 osoby. Je艣li przewidujecie obiad na wi臋cej os贸b to polecam podwoi膰 ilo艣膰 sk艂adnik贸w i gotowe. Do kotlecik贸w pasuj膮 oczywi艣cie kartofelki oraz sur贸wka z pomidor贸w i 艣mietany albo np. taka z selera.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 250 g mi臋sa mielonego (najlepiej z 艂opatki wp.)
  • 3 czubate 艂y偶ki panierki razowej do kurczaka AlePanierka + porcja do panierowania
  • 1 jajko
  • mleko (tyle ile zabierze panierka, aby namokn膮膰)
  • 1-2 z膮bki czosnku
  • 1 ma艂y pomidor obrany ze sk贸rki 
  • s贸l, pieprz
  • olej do sma偶enia
DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do miski mi臋so. Posyp sol膮 i pieprzem. Dodaj przeci艣niety przez prask臋 czosnek oraz jajko. Wymieszaj.
  2. Pomidora obierz ze sk贸rki i pokr贸j w drobn膮 kosteczk臋. Dodaj do mi臋sa, wymieszaj.
  3. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie i wsyp panierk臋 zalej je mlekiem. Kiedy panierka wch艂onie mleko (powinna by膰 mi臋kka - lekko "ciapowata") wymieszaj j膮 z mi臋sem.
  4. Wsyp panierk臋 na g艂臋boki talerz. Z mi臋sa formuj kotleciki i obtaczaj je w panierce. Sma偶 na rozgrzanym oleju.
  5. Kotleciki mo偶na podawa膰 z ziemniaczkami, sur贸wk膮 ale 艣wietnie si臋 te偶 sprawdzaj膮 np. w sosie pomidorowym serwowane z makaronem.
kotleciki

obiad

kotlety mielone

kotlety mielone

pyszny obiad

mielone


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger