marca 03, 2018

馃尪 sur贸wka z selera na ostro


Zainspirowana przez kole偶ank臋 Agat臋, moje guru je艣li chodzi o kuchni臋 azjatyck膮, stworzy艂am now膮 sur贸wk臋. Podstaw膮 by艂 korze艅 selera, przez wiele os贸b nielubiany. U nas w domu by艂am jedyn膮 jego wielbicielk膮. Do dzisiaj :) Selera doprawi艂am chilli, czosnkiem i azjatyckimi dodatkami. Dzi臋ki takiej mieszance otrzyma艂am niecodzienny smak tego pospolitego warzywa. M膮偶 zosta艂 kupiony. Sur贸wka z selera wchodzi na sta艂e do menu.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 seler
  • p臋czek grubego szczypioru
  • 1 czerwone chilli
  • 2 z膮bki czosnku
  • aromatyzowany olej kukurydziany WOK OIL
  • 1 -2 艂y偶ki octu ry偶owego
  • 1 艂y偶ka miodu lub syropu klonowego
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego

DO DZIE艁A:

  1. Obierz czosnek i przeci艣nij przez prask臋. Chilli i szczypior drobno posiekaj.
  2. Seler obierz i zetrzyj na tarce na du偶ych oczkach lub w malakserze. Prze艂贸偶 do salaterki.
  3. Wymieszaj seler z czosnkiem, chilli i szczypiorem. Dopraw octem, miodem i sosem sojowym. Na ko艅cu dodaj olej i wszystko pomieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby (np. przy du偶ym selerze) - zwi臋ksz ilo艣膰 przypraw.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Obierz czosnek. Do naczynia wrzu膰 chilli i czosnek - rozdrobnij 5 sekund / obroty 4,5. Szczypior posiekaj.
  2. Do naczynia w艂贸偶 szczypior i seler przeci臋ty na 5-6 kawa艂k贸w. Rozdrobnij 10 sekund / obroty 5.
  3. Zgarnij kopystk膮 warzywa ze 艣cianek naczynia. Dodaj olej, ocet, sos sojowy oraz mi贸d. Wszystko wymieszaj 5 sekund / obroty wsteczne 3. Posmakuj i w razie potrzeby (np. przy du偶ym selerze) - zwi臋ksz ilo艣膰 przypraw i ponownie wymieszaj.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger