stycznia 27, 2021

馃嵅 m贸j pierwszy ramen

 

ramen

Kolejna zupa z korzeniami azjatyckimi to ramen. Gotowa艂am ju偶 zup臋 curry, zup臋 PHO w 3 ods艂onach (wo艂owa, drobiowa i vege) to przyszed艂 w ko艅cu czas na zup臋 japo艅sk膮. Ramen, bo o nim mowa, to nazwa zupy, ale te偶 makaronu pszennego, kt贸ry jest g艂贸wnym sk艂adnikiem tego dania. Bulion mo偶e by膰 wo艂owy, rybny, drobiowy czy wieprzowy. Ka偶dy b臋dzie pasowa膰. Wa偶ny jest sos czyli tare, kt贸ry nada daniu charakter oraz dodatki. I tutaj mamy do wyboru kie艂ki fasoli, mi臋so, p臋dy bambusa, wakame, wodorosty nori, wieprzowina chashu, grzyby, jajka, przyprawa miso. Ze wzgl臋du na mnogo艣膰 sk艂adnik贸w i kombinacji nie ma jednego przepisu na prawdziwy ramen. Ka偶dy kucharz ma sw贸j przepis. A ja dzisiaj podaj臋 Wam m贸j :)

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na bulion:

  • 1 kurczak (waga oko艂o 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 5 z膮bk贸w czosnku
  • 1 opieczona nad ogniem cebula
  •  3 l wody
  • 7-8 cm imbiru
  • suszone grzyby shitake (30 g)
  • s贸l
sk艂adniki na tare (czyli sos):
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 艂y偶ka sosu mirin
  • 1 艂y偶ka sosu hoisin
  • 艂y偶ka tartego imbiru
  • 2 z膮bki tartego czosnku
  • 1 posiekana cebulka dymka

sk艂adniki na marynat臋 do jajek (tzw. nitamago):

  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 30 ml sosu mirin
  • 1 tarty z膮bek czosnku
  • ok. 1 cm tartego imbiru
  • 4- 5 jajek

pozosta艂e do podania:

  • makaron ramen
  • grzybki shitake z bulionu (u mnie by艂y to grzyby shimeji)
  • pier艣 z kurczaka
  • cebulka dymka
  • olej i suszone chilli
  • czarny sezam
DO DZIE艁A:
  1. Przygotowanie ramenu najlepiej rozpocznij dzie艅 przed planowanym podaniem. Ugotuj bulion oraz zamarynuj jajka.
  2. BULION: Do zimnej wody w艂贸偶 kurczaka podzielonego na porcje. Zagotuj. Zmniejsz ogie艅, w艂贸偶 do garnka warzywa. Gotuj na bardzo ma艂ym ogniu oko艂o 2 godziny. 
  3. JAJKA (nitamago): Ugotuj jajka we wrz膮cej wodzie. Czas gotowania 5 minut dla jajek wielko艣ci L. Po tym czasie prze艂贸偶 jajka do zimnej wody. W drugim naczyniu zagotuj wod臋, sos sojowy oraz mirin. Nast臋pnie zdejmij rondelek z gazu i dodaj czosnek oraz imbir. Odstaw do wystudzenia. Gdy marynata b臋dzie ch艂odna w艂贸偶 do niej obrane jajka. Wstaw do lod贸wki na min. 12 godzin.
  4. TARE: Tare przygotuj tego samego dnia kiedy b臋dziesz podawa膰 zup臋. Wszystkie sk艂adniki zagotuj w garnuszku i odstaw.
  5. Pier艣 z kurczaka podsma偶 na oliwie z dodatkiem suszonej papryki chilli. Przed podaniem pokr贸j j膮 w plastry.
  6. Makaron ramen ugotuj wg przepisu na opakowaniu. 
  7. Grzyby shitake z bulionu podsma偶 na ma艣le.
  8. SERWOWANIE: Do miseczki na艂贸偶 porcj臋 makaronu. Dodaj 2-3 艂y偶ki tare (wg w艂asnego uznania) i wymieszaj. Nast臋pnie nalej czysty bulion. Na g贸rze po艂贸偶 kawa艂ki mi臋sa, nitamago (marynowane jajko) przekrojone na p贸艂, grzyby. Posyp siekan膮 dymk膮 oraz sezamem.
SMACZNEGO!

ramen

japo艅ski ramen


ramen

ramen





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger