lutego 07, 2019

馃嵅 zupa PHO GA



Po tym jak ostatnio ugotowa艂am wietnamsk膮 zup臋 PHO BO, nadszed艂 czas na jej siostr臋 - czyli wersj臋 drobiow膮. Zupa PHO jest bardzo popularn膮 zup膮 w Wietnamie. To nic innego jak regionalny aromatyczny ros贸艂. Dodajemy nieco inne przyprawy ni偶 do naszego polskiego roso艂u i dzi臋ki temu otrzymujemy bulion o orientalnym smaku. Zach臋cam do wypr贸bowania wersji z wo艂owin膮 lub tej dzisiejszej z kurczakiem.

zupa PHO BO (wo艂owa) - przepis na zup臋 PHO BO

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 kurczak lub kawa艂ki kurczaka o wadze oko艂o 1 kg
  • oko艂o 3 l wody
  • 2 艂y偶ki soli (ewentualnie wi臋cej do smaku)
  • 2 艂ody偶ki trawy cytrynowej
  • 10 ga艂膮zek kolendry (najlepiej z korzeniami)
  • 3 z膮bki czosnku
  • spory kawa艂ek imbiru - ok 5-6 cm
  • 3-4 艂y偶ki sosu rybnego
  • 1 艂y偶ka cukru (najlepiej br膮zowego)
przyprawy:
  • 3 gwiazdki any偶u
  • 1/2 艂y偶eczki go藕dzik贸w
  • 2 kawa艂ki kory cynamonu
  • 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
dodatki:
  • posiekane zio艂a:
    • kolendra
    • dymka
    • mieta
  • 艣wie偶e chili
  • makaron ry偶owy

DO DZIE艁A:

  1. Kurczaka umyj. Podziel na kawa艂ki. W艂贸偶 do garnka i zalej zimn膮 wod膮. Nastaw na gazie i zagotuj.
  2. Gdy woda zawrze, odstaw garnek z ognia i wylej ca艂y bulion. Nast臋pnie zalej kurczaka zimn膮 wod膮, pos贸l i ponownie wstaw na gaz. Gotuj przez 30 minut od czasu gdy woda si臋 zagotuje. W razie potrzeby zbierz pian臋 z bulionu.
  3. W mi臋dzyczasie upra偶 na patelni przyprawy. Traw臋 cytrynow膮 rozgnie膰 t艂uczkiem. 
  4. Do bulionu dodaj upra偶one przyprawy, traw臋 cytrynow膮, ca艂e ga艂膮zki kolendry, czosnek, imbir, sos rybny oraz cukier. Gotuj jeszcze oko艂o godziny.
  5. Wyci膮gnij z zupy mi臋so. Poczekaj, a偶 wystygnie. Nast臋pnie obierz i odstaw w misce ca艂e mi臋so. 
  6. Po ugotowaniu przeced藕 bulion.
  7. Makaron ry偶owy ugotuj wg poni偶szej receptury:
    • Zalej makaron zimn膮 wod膮. Odstaw na 5 minut. W tym czasie zagotuj wod臋 w du偶ym garnku. Po odcedzeniu makaronu w艂贸偶 go do gotuj膮cej si臋 wody. Gotuj 7 minut. Odced藕 i zalej zimn膮 wod膮. Po kilku minutach ponownie odced藕 makaron. Dzi臋ki tym zabiegom makaron nie b臋dzie si臋 klei艂.
  8. Kolendr臋, dymk臋 oraz mi臋te drobno posiekaj. Chilli pokr贸j w cieniutkie paseczki, za艣 dymk臋 w kilkucentymetrowe kawa艂ki.
  9. Do miski na艂贸偶 makaron. Zalej gor膮cym bulionem. Po艂贸偶 kawa艂ki mi臋sa z kurczaka. Posyp zio艂ami i dodaj dymk臋. Ka偶dy z biesiadnik贸w doprawi sobie zup臋 chilli oraz sokiem z limonki.





8 komentarzy :

  1. Pyszno艣ci!
    Gotowa艂am kiedy艣 t臋 zup臋 wed艂ug przepisu mojej wietnamskiej Kole偶anki. Jest na blogu.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Super inspiracja 馃挀dzi臋kuj臋

    OdpowiedzUsu艅
  3. Ach! Kuchnia Azjatycka zdecydowanie w moje smaki. Wietnamskiej niestety jeszcze nie testowa艂am u 藕r贸de艂, ale mam nadziej臋, ze wkr贸tce si臋 uda.

    OdpowiedzUsu艅
  4. W sam raz dla mnie, w sam raz teraz na przezi臋bienie!

    OdpowiedzUsu艅
  5. azjatyckie buliony to chyba jedne z najlepszych p艂ynnych rzeczy na 艣wiecie mieszcz膮cych si臋 w miseczce <3 sama jeszcze nie robi艂am, wi臋c zapisuj臋! :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. Ooo zapisuje przepis! Uwielbiam azjatyckie smaki. Ch臋tnie przetestuj臋 w domu! 馃挋

    OdpowiedzUsu艅
  7. Nie moje smaki. By艂am kiedy艣 w takiej restauracji i zupki mi nie spasowa艂y. A jad艂am kilka propozycji. Ka偶dy lubi co innego ��

    OdpowiedzUsu艅
  8. Wygl膮da atrakcyjnie, ciekawi mnie bardzo jej smak :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger