kwietnia 07, 2020

馃攨 mini mazurki karmelowo-czekoladowe



W tym roku, ze wzgl臋du na sytuacj臋 zwi膮zan膮 z koronawirusem, jako艣 nie czuj臋, 偶e za tydzie艅 b臋dziemy 艣wi臋towa膰 Wielkanoc. Jednak bez wzgl臋du na wszystko zabieram si臋 za planowanie: wyci膮gam wielkanocne dekoracje i robi臋 rozpisk臋 da艅 i s艂odko艣ci. Oczywi艣cie b臋dzie 偶ur, bo bez niego nie wyobra偶am sobie 艣niadania w Wielk膮 Niedziel臋. B臋d膮 jajeczka malowane modr膮 kapust膮  oraz mazurki. Te ostatnie przygotuj臋 w wersji mini. To b臋d膮 takie ciasteczka mazurki - w sam raz na jeden raz. Zapraszam.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 250 g zimnego mas艂a
  • 450 g m膮ki pszennej
  • 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 jajko

pozosta艂e:

  • karmel wg tego przepisu na K A R M E L
  • czekolada  (gorzka lub mleczna - wg uznania)
  • p艂atki migda艂owe do ozdobienia

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋, proszek i cukier wymieszaj i rozsyp na stolnicy. Posiekaj mas艂o z m膮k膮, a偶 powstan膮 drobne kawa艂ki wielko艣ci +/- ziarenka grochu. Nast臋pnie dodaj jajko i szybko zagnie膰 ciasto. 
  2. Uformuj z ciasta kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na minimum godzink臋. 
  3. Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka. Je艣li nie masz foremki jajeczka to potnij no偶em ciasto na r贸wne prostok膮ty. Uk艂adaj od razu na blaszce.
  4. Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach. 
  5. Kiedy ciastka b臋d膮 wystudzone nak艂adaj 艂y偶eczk膮 sch艂odzony karmel. Wstaw ciasteczka do lod贸wki na godzin臋. 
  6. Po tym czasie (ale przed wyci膮gni臋ciem mini mazurk贸w z lod贸wki) przygotuj czekolad臋. 
  7. Posiekaj czekolad臋 na niedu偶e kawa艂ki. W艂贸偶 do metalowej miski. 
  8. Do niewielkiego garnka wlej wod臋 i zagotuj. Zmniejsz gaz. Ustaw na garnku misk臋 z czekolad膮. Teraz czekolada powinna si臋 powoli roztopi膰. Twoim zadaniem jest dopilnowanie, aby roztapia艂a si臋 r贸wnomiernie. mo偶esz od czasu do czasu j膮 przemiesza膰. Czekolad臋 mo偶na ewentualnie rozpu艣ci膰 w mikrofal贸wce.
  9. Wyci膮gnij mazurki z lod贸wki. P臋dzlem nak艂adaj roztopion膮 czekolad臋 na ka偶de ciasteczko. Nast臋pnie udekoruj p艂atkami migda艂owymi. 
  10. Ciasteczka wstaw do lod贸wki. Przed podaniem wyci膮gnij z 10 minutowym wyprzedzeniem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wymieszaj 25 sekund / obroty 5. Ciasto wyci膮gnij z naczynia, uformuj kul臋. Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na minimum godzin臋.
  2. Zimne ciasto wa艂kuj na grubo艣膰 oko艂o p贸艂 cm podsypuj膮c delikatnie m膮k膮 w razie potrzeby. Wykrawaj ciasteczka. Je艣li nie masz foremki jajeczka to potnij no偶em ciasto na r贸wne prostok膮ty. Uk艂adaj od razu na blaszce.
  3. Piecz przez oko艂o 12-13 minut w 180 stopniach. 
  4. Kiedy ciastka b臋d膮 wystudzone nak艂adaj 艂y偶eczk膮 sch艂odzony karmel. Wstaw ciasteczka do lod贸wki na godzin臋. 
  5. Po tym czasie (ale przed wyci膮gni臋ciem mini mazurk贸w z lod贸wki) przygotuj czekolad臋. 
  6. Posiekaj czekolad臋 na niedu偶e kawa艂ki. W艂贸偶 do metalowej miski. 
  7. Do niewielkiego garnka wlej wod臋 i zagotuj. Zmniejsz gaz. Ustaw na garnku misk臋 z czekolad膮. Teraz czekolada powinna si臋 powoli roztopi膰. Twoim zadaniem jest dopilnowanie, aby roztapia艂a si臋 r贸wnomiernie. mo偶esz od czasu do czasu j膮 przemiesza膰. Czekolad臋 mo偶na ewentualnie rozpu艣ci膰 w mikrofal贸wce.
  8. Wyci膮gnij mazurki z lod贸wki. P臋dzlem nak艂adaj roztopion膮 czekolad臋 na ka偶de ciasteczko. Nast臋pnie udekoruj p艂atkami migda艂owymi. 
  9. Ciasteczka wstaw do lod贸wki. Przed podaniem wyci膮gnij z 10 minutowym wyprzedzeniem.







Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger