marca 15, 2018

馃尭 mazurek kajmakowy - najprostszy !



Wielkanoc za pasem, dlatego zapraszam Was na pyszny wielkanocny mazurek. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie ma mowy, 偶eby ciasto Wam nie wysz艂o. B臋dzie s艂odko, smacznie i efektownie. Kropk臋 nad "i" postawi膮 solone nasiona dyni.
Zapraszam.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 170 g m膮ki pszennej
  • 100 g zimnego mas艂a
  • 30 g cukru pudru
  • 1 偶贸艂tko
  • 1 艂y偶ka kwa艣nej 艣mietany
pozosta艂e sk艂adniki:
  • puszka masy kajmakowej
  • pra偶one i solone pestki z dyni
  • orzechy pekan
  • pra偶one orzechy nerkowca
  • posypki do ciasteczek (opcjonalnie)

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj mas艂o i posiekaj na kruszonk臋. Nast臋pnie dodaj 偶贸艂tko oraz 艣mietan臋 i szybko zagnie膰 ciasto. Uformuj kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂o przez oko艂o 60 minut.
  2. Po godzinie nastaw piekarnik na 200 stopni, aby si臋 rozgrza艂 i wyci膮gnij ciasto. Rozwa艂kuj, formuj膮c kszta艂t ko艂a. Brzegi ciasta zawi艅 do g贸ry tak, 偶eby utworzy艂y niewysoki rant. Najlepiej zrobi膰 falbanki, aby rant nie opada艂. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).
  3. Na wystudzone ciasto wy艂贸偶 mas臋 kajmakow膮. Rozsmaruj j膮 r贸wnomiernie. Mazurka udekoruj orzechami i pestkami dyni. Je艣li lubicie inne bakalie - rodzynki, kandyzowane owoce czy inne orzechy - 艣mia艂o wybierzcie to co dla Was najsmaczniejsze. Jednak polecam solone orzechy lub solone pestki z dyni, poniewa偶 艣wietnie prze艂amuj膮 s艂odycz kajmaku.
  4. Weso艂ego Alleluja :) 


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto umie艣膰 w naczyniu. Ustaw 20 sekund / obroty 5, a nast臋pnie opcj臋 INTERWA艁 przez 40 sekund. Uformuj kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw ciasto do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂o przez oko艂o 60 minut.
  2. Po godzinie nastaw piekarnik na 200 stopni, aby si臋 rozgrza艂 i wyci膮gnij ciasto. Rozwa艂kuj, formuj膮c kszta艂t ko艂a. Brzegi ciasta zawi艅 do g贸ry tak, 偶eby utworzy艂y niewysoki rant. Najlepiej zrobi膰 falbanki, aby rant nie opada艂. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).
  3. Na wystudzone ciasto wy艂贸偶 mas臋 kajmakow膮. Rozsmaruj j膮 r贸wnomiernie. Mazurka udekoruj orzechami i pestkami dyni. Je艣li lubicie inne bakalie - rodzynki, kandyzowane owoce czy inne orzechy - 艣mia艂o wybierzcie to co dla Was najsmaczniejsze. Jednak polecam solone orzechy lub solone pestki z dyni, poniewa偶 艣wietnie prze艂amuj膮 s艂odycz kajmaku.
  4. Weso艂ego Alleluja :)







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger