lipca 01, 2018

馃崟 pizza z rukol膮 i szynk膮 d艂ugodojrzewaj膮c膮


W poprzednim po艣cie poda艂am Wam przepis na moje ulubione ciasto na pizz臋. Dzi艣 poka偶臋 pizz臋, kt贸r膮 lubi臋 najbardziej, czyli pizz臋 z rukol膮 i szynk膮 d艂ugodojrzewaj膮c膮. Wa偶na jest tutaj jako艣膰 sk艂adnik贸w, wi臋c je艣li zdecydujecie si臋 na przygotowanie tej w艂a艣nie pizzy, to absolutnie nie stosujcie zmiennik贸w. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • sk艂adniki na ciasto:
    • 400 g m膮ki
    • 210 ml letniej wody
    • 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
    • 30 g oleju rzepakowego
    • 1 艂y偶eczka cukru
    • 1 艂y偶eczka soli
  • rukola
  • 2 cebule
  • szynka d艂ugodojrzewaj膮ca (8-10 plasterk贸w)
  • 2 - 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • 4 - 5 艂y偶ek oliwy z oliwek
  • 2 z膮bki czosnku

DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj ciasto wg tego przepisu: przepis na ciasto na pizz臋.
  2. Gdy ciasto po艂o偶ysz na formie, posmaruj je koncentratem pomidorowym i skrop oliw膮. Wstaw do rozgrzanego pieca na 12-15 minut - temperatura 230 stopni.
  3. Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋. Dodaj oliw臋, szczypt臋 soli i wymieszaj.
  4. Wyci膮gnij ciasto. Posmaruj je oliw膮 z czosnkiem. U艂贸偶 rukol臋, a nast臋pnie szynk臋. 
  5. Podawaj z sosem czosnkowym.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Przygotuj ciasto wg tego przepisu: przepis na ciasto na pizz臋 THERMOMIX
  2. Gdy ciasto po艂o偶ysz na formie, posmaruj je koncentratem pomidorowym i skrop oliw膮. Wstaw do rozgrzanego pieca na 12-15 minut - temperatura 230 stopni.
  3. Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋. Dodaj oliw臋, szczypt臋 soli i wymieszaj.
  4. Wyci膮gnij ciasto. Posmaruj je oliw膮 z czosnkiem. U艂贸偶 rukol臋, a nast臋pnie szynk臋. 
  5. Podawaj z sosem czosnkowym.




pizza


pizza z rukol膮 i szynk膮


Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger