lipca 01, 2018

馃崟 pizza - przepis na ciasto

pizza przepis

Pizza na grubym czy na cienkim cie艣cie? Zwolennik贸w ciasta grubego jak i cienkiego jest z pewno艣ci膮 wielu. I ka偶dy ma zapewne swoje racje. Od pewnego czasu bezsprzecznie ca艂膮 rodzin膮 jeste艣my fanami pizzy na cieniutkim cie艣cie. I taki przepis Wam dzisiaj przekazuj臋.
Do wypieku pizzy u偶y艂am metalowej formy, kt贸ra ma okr膮g艂e otwory. Mam wra偶enie, 偶e pizza z tej formy jest bardziej chrupi膮ca i smaczna. Tak偶e je艣li zastanawiali艣cie si臋 kiedy艣 nad zakupem takiego kuchennego gad偶etu - to polecam z r臋k膮 na sercu.

CO POTRZEBUJEMY:


  • 400 g m膮ki
  • 210 ml letniej wody
  • 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1 艂y偶eczka soli

DO DZIE艁A:
  1. M膮k臋 i s贸l wsyp do du偶ej miski.
  2. W drugiej misce po艂膮cz wod臋 z dro偶d偶ami i cukrem. Wlej do m膮ki, dodaj olej i zagnie膰 ciasto. Najlepiej przez oko艂o 8 minut.
  3. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 40 minut. Je艣li Ci si臋 spieszy - wstaw ciasto do piekarnika (w szklanej misce) na 20 minut - temperatura 30 stopni. 
  4. Ustaw piekarnik na 230 stopni.
  5. Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i zagnie膰 kulki. Trzymaj przykryte 艣ciereczk膮. Z ka偶dej kuleczki formuj pizz臋 - najpierw rozci膮gaj palcami, a nast臋pnie wa艂kuj na kszta艂t ko艂a.
  6. Prze艂贸偶 na form臋. U艂贸偶 ulubione sk艂adniki i piecz przez 15-17 minut.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Wlej do naczynia wod臋, wsyp cukier i pokrusz dro偶d偶e. Wymieszaj 20 sekund / 37 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj m膮k臋, olej oraz s贸l i wyr贸b ciasto INTERWA艁 / 2 minuty.
  3. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na 40 minut. Je艣li Ci si臋 spieszy - wstaw ciasto do piekarnika (w szklanej misce) na 20 minut - temperatura 30 stopni. 
  4. Ustaw piekarnik na 230 stopni.
  5. Podziel ciasto na 3 cz臋艣ci i zagnie膰 kulki. Trzymaj przykryte 艣ciereczk膮. Z ka偶dej kuleczki formuj pizz臋 - najpierw rozci膮gaj palcami, a nast臋pnie wa艂kuj na kszta艂t ko艂a.
  6. Prze艂贸偶 na form臋. U艂贸偶 ulubione sk艂adniki i piecz przez 15-17 minut.





pizza z boczkiem




Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger