czerwca 16, 2018

馃嵈 pyszny pasztet z selera


selerowy pasztet

W internecie jest tyle r贸偶nych przepis贸w na pasztety warzywne, 偶e czasami ci臋偶ko si臋 zdecydowa膰 na co艣 konkretnego. Ale ten z selera prze艣ladowa艂 mnie ju偶 od Wielkanocy. Mia艂am go upiec, ale jakim艣 cudem tego nie zrobi艂am. Za to upiek艂am go w tym tygodniu i wiecie co.... warto! Pasztet z selera to smaczna alternatywa dla pasztet贸w mi臋snych. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 du偶y seler (oko艂o 600g)
  • 1 cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1,5 szklanki gor膮cej wody lub bulionu grzybowego
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bu艂ki tartej
  • s贸l, pieprz, majeranek
DO DZIE艁A:
  1. Seler i cebul臋 obierz, a nast臋pnie zetrzyj na tarce (du偶e oczka. Dodaj przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, mas艂o i zalej gor膮c膮 wod膮 (lub bulionem). Gotuj przez oko艂o 50 minut. Odced藕. Prze艂贸偶 do du偶ej miski i wystud藕.
  2. W mi臋dzyczasie ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli. 
  3. Do  zimnej masy warzywnej dodaj bu艂k臋 tart膮, 偶贸艂tka i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec dodaj pian臋 i delikatnie zamieszaj.
  4. Prze艂贸偶 do posmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 keks贸wki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Seler i cebul臋 obierz. Pokr贸j na mniejsze kawa艂ki i w艂贸偶 do naczynia. Obierz czosnek i dodaj do naczynia. Ustaw  12 sekund / obroty 6.
  2. Zalej warzywa wod膮 (lub bulionem) i gotuj 18 minut / 100 stopni / obroty 2.
  3. Nast臋pnie prze艂贸偶 do du偶ej miski i wystud藕.
  4. W mi臋dzyczasie umyj naczynie TM i dok艂adnie osusz. Ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli  - 4 minuty / obroty 3,5. 
  5. Do masy warzywnej dodaj bu艂k臋 tart膮, 偶贸艂tka i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec dodaj pian臋 i delikatnie zamieszaj.
  6. Prze艂贸偶 do posmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 keks贸wki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
warzywny pasztet

pasztet wegetaria艅ski z selera

pasztet wegetaria艅ski

pasztet

selerowy

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger