czerwca 15, 2018

馃攨 gruzi艅ski ad偶apsandali - wega艅ski ratatuj

ratatui gruzi艅ski wega艅ski


Dzi臋ki Wydawnictwu Buchmann mam przyjemno艣膰 zaprezentowa膰 Wam ksi膮偶k臋 pt. "Kaukasis" autorstwa Olia Hercules. Ksi膮偶k臋 swoj膮 zadedykowa艂a mieszka艅com Kaukazu jako kulinarn膮 podr贸偶 po Gruzji i krajach Kaukazu. Nie mia艂am przyjemno艣ci pozna膰 osobi艣cie ludzi z tej cz臋艣ci 艣wiata, jednak smakowa艂am potraw z tego regionu. I powiem Wam, 偶e kuchnia kaukaska jest niesamowicie bogata w intensywne smaki. To prosta kuchnia, opieraj膮ca si臋 przede wszystkim na 4 porach roku, czyli na sezonowo艣ci produkt贸w. I to jest klucz do fantastycznego smaku "Kaukasis".
Ksi膮偶ka jest podzielona na kilka rozdzia艂贸w. Pierwszy i bardzo obszerny skupia si臋 na potrawach warzywnych - "Korzenie, p臋dy, li艣cie i ca艂a reszta". Drugi pokazuje potrawy, kt贸re bardzo mocno kojarzone s膮 z kuchni膮 gruzi艅sk膮. "M膮ka i popi贸艂" czyli potrawy m膮czne, a w艣r贸d nich s艂awne piero偶ki chinkali oraz chaczapuri czy osetyjskie pierogi albo diuszbara. Dalej przechodzimy przez dania mi臋sne "Bestie l膮dowe, morskie i powietrzne", wzmacniaj膮ce - "呕egnaj b贸lu" i s艂odkie "Niebo w g臋bie".


Potraw臋, kt贸r膮 wybra艂am do przetestowania to Ad偶apsandali. W wolnym t艂umaczeniu oznacza chaos.Jest to danie gruzi艅skie i jak pisze sama autorka rodzaj warzywnej ratatui. 
Dla mnie jest to wy艣mienite danie wegetaria艅skie, a nawet wega艅skie, wprost idealne na nadchodz膮ce lato. Ad偶apsandali podaje si臋 z chlebem, najlepiej jeszcze ciep艂ym. Chocia偶 ja, jad艂am je zupe艂nie bez 偶adnych dodatk贸w - takie by艂o pyszne.

CO POTRZEBUJEMY:
  • olej rzepakowy lub slonecznikowy (oko艂o 4-6 艂y偶ek)
  • 3 ziemniaki
  • 1 spory bak艂a偶an
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka (u偶y艂am 偶贸艂tej)
  • spora gar艣膰 fasolki szparagowej 
  • 1 du偶a cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 papryka chilli (czerwona)
  • passata pomidorowa (oko艂o 400 ml)
  • s贸l i pieprz
  • 1 艂y偶eczka suszonej kozieradki
  • 1 艂y偶eczka suszonej kolendry (sproszkowanej)
sk艂adniki na past臋 zio艂ow膮:
  • 1 p臋czek kolendry
  • gar艣膰 posiekanej bazylii
  • gar艣膰 posiekanego koperku
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka suszonego cz膮bru
  • s贸l

DO DZIE艁A:
  1. Ziemniaki i cebul臋 obierz i pokr贸j w cienkie plasterki. Bak艂a偶ana pokr贸j w plastry. 
  2. Papryki oczy艣膰 z gniazd i pokr贸j na kawa艂ki. Fasolk臋 pokr贸j na kawa艂ki d艂ugo艣ci kilku centymetr贸w (3-4 cm). Czosnek obierz i posiekaj. Chilli r贸wnie偶 pokr贸j na drobne kawa艂ki.
  3. P臋czek kolendry podziel na 2 cz臋艣ci - li艣cie i 艂ody偶ki. Posiekaj.
  4. Na du偶ej patelni rozgrzej olej i przesma偶 ziemniaki, fasolk臋, bak艂a偶ana i papryk臋. Prze艂贸偶 warzywa do miski.
  5. Wlej na patelni臋 艂y偶k臋 oleju. Rozgrzej. Wrzu膰 cebul臋, czosnek i chili. Przesma偶, tak, aby cebula si臋 zarumieni艂a. A nast臋pnie dorzu膰 do warzyw.
  6. Na pozosta艂ym na patelni t艂uszczu szybko przesma偶 kozieradk臋 z suszon膮 kolendr膮. Dodaj do warzyw wraz siekanymi 艂ody偶kami 艣wie偶ej kolendry. Dok艂adnie wymieszaj. 
  7. Prze艂贸偶 do g艂臋bokiego naczynia do duszenia lub do naczynia do zapiekania. Zalej passat膮 pomidorow膮. Ad偶apsandali mo偶na przygotowa膰 zar贸wno w piekarniku jak i udusi膰 na ma艂ym ogniu. W zale偶no艣ci, kt贸r膮 opcj臋 wybierzesz:
      • piekarnik - piecz warzywa pod przykryciem przez 50-60 minut, a nast臋pnie odkryj i piecz przez 10-15 minut.
      • duszenie - du艣 warzywa przez oko艂o 30 minut pod przykryciem, a nast臋pnie zdejmij pokrywk臋 i gotuj jeszcze przez 5 minut
  8. W mi臋dzyczasie rozetrzyj w mo藕dzierzu czosnek z sol膮, cz膮brem, li艣膰mi kolendry, kopru i bazylii.
  9. Tu偶 przed podaniem wymieszaj t膮 aromatyczn膮 zio艂ow膮 past臋 z  ciep艂ymi warzywami. Daje niesamowity efekt smakowy. 
呕ycz臋 Wam smacznego Ad偶apsandali 馃槉!



przepis gruzi艅ski Ad偶apsadali

kuchnia gruzi艅ska Ad偶apsadali


wega艅ski ratatui

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger