maja 22, 2018

馃構 zapiekany kalafior czyli tzw. m贸zg


Kolejne danie z tych efektownych. Ciekawie si臋 prezentuje na stole, a do tego smakuje. Poza tym nie jest pracoch艂onne, wi臋c dopisuj臋 jeszcze jeden plus dla tej potrawy.
Jedyne co mo偶e odstrasza膰 to nazwa .... "m贸zg", nie brzmi przyja藕nie, a ju偶 na pewno nie powoduje wzmo偶onej pracy 艣linianek. Za to opis dania, mo偶e je poruszy膰...a wi臋c sam kalafior jest bardzo soczysty i mi臋kki. Na wierzchu ma wspania艂膮 i chrupi膮c膮 sk贸rk臋 z boczku. 艢wietnie smakuje z sosem majonezowym lub czosnkowym i dodatkiem wiosennej sa艂aty.
To jak? Przekonani?

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 kalafior
  • 500 g mi臋sa mielonego
  • 1 z膮bek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 1/3 szklanki bu艂ki tartej
  • oko艂o 1 szklanki mleka  
  • przyprawy: domowa vegeta, s贸l, pieprz, 15 ziarenek kolendry ugniecionych w mo藕dzierzu
  • oko艂o 100-150 g boczku w cienkich plasterkach
DO DZIE艁A:

  1. Kalafior w艂贸偶 do wrz膮cej i osolonej wody. Gotuj 10 minut. Wyci膮gnij i poczekaj, a偶 wystygnie.
  2. Cebulk臋 drobno posiekaj i podsma偶 na ma艣le. Bu艂k臋 tart膮 zalej mlekiem. Je艣li b臋dzie za ma艂o mleka - mo偶esz doda膰 wi臋cej, tak aby bu艂ka by艂a "ciapkowata".
  3. Do mi臋sa dodaj przyprawy, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz namoczon膮 bu艂k臋. Dok艂adnie wymieszaj.
  4. Gdy kalafior b臋dzie ch艂odny odchylaj r贸偶yczki i wciskaj do 艣rodka mi臋so mielone. Nast臋pnie oblep mi臋sem ca艂ego kalafiora. Na koniec ob艂贸偶 boczkiem. Ja zawija艂am boczek woko艂o kalafiora od do艂u do g贸ry.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez godzin臋.
PORADY:
  • Danie jest bardzo syte. Wystarczy je poda膰 wraz z sur贸wk膮 z m艂odej kapusty lub og贸rkami ma艂osolnymi - np. takimi: og贸rki ma艂osolne w 1 dzie艅.
  • Najlepiej u偶y膰 mi臋sa mielonego z 艂opatki.
  • 1 kalafior to porcja dla oko艂o 6-7 os贸b.








3 komentarze :

  1. a boczek jaki wedzony czy te偶 nie w臋dzony? z powa偶aniem Jan

    OdpowiedzUsu艅
  2. a boczek jaki wedzony czy te偶 nie w臋dzony? z powa偶aniem Jan

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger