maja 24, 2018

馃攨 syrop z kwiat贸w czarnego bzu


Zabiera艂am si臋 za przygotowanie tego syopu ju偶 od 2 lat i zawsze tak szybko przekwita艂, 偶e nie zd膮偶a艂am. w tym roku powiedzia艂am, 偶e musze i koniec. Bo po prostu uwielbiam zapach kwitn膮cego bzu. 
Je艣li te偶 macie ch臋膰 to spieszcie si臋. Pogoda dopisuje, wi臋c wystarczy przygotowa膰 no偶yczki, koszyk i do boju. Wybierzcie si臋 na zbi贸r w s艂oneczny dzie艅. Najlepiej oko艂o godziny 11-12. W贸wczas kwiaty b臋d膮 ju偶 suche i rozwini臋te. Wybierzcie najpi臋kniejsze baldachimy. Ostrzegam tylko przed jednym. Kwiaty maj膮 w sobie bardzo du偶o py艂ku i d艂onie po zbiorach s膮 偶贸艂ciutkie jak odn贸偶a pszcz贸艂ek :)
Z zebranych kwiat贸w przygotowa艂am syrop oraz lemoniad臋 :) przepis znajdziecie tutaj: przepis na lemoniad臋 z kwiat贸w czarnego bzu
jest tak pyszna, 偶e dzi艣 zn贸w uda艂am si臋 na zbi贸r tych przepi臋knych kwiatuszk贸w...

Zastosowanie syropu z kwiat贸w czarnego bzu:
  • przezi臋bienia
  • dzia艂a antywirusowo oraz napotnie
  • os艂abienie (wzmacnia organizm)
  • reguluje przemian臋 materii
  • dzia艂a wykrztu艣nie, rozrzedza katar
  • wzmacnia naczynia krwiono艣ne oraz b艂ony 艣luzowe dr贸g oddechowych
  • usuwa wolne rodniki (dzia艂a oczyszczaj膮co)
  • wspania艂e walory smakowe


CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 40 baldachim贸w kwiat贸w czarnego bzu
  • 1,5 l wody (mo偶na da膰 wi臋cej - max. 2l)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru
DO DZIE艁A:
  1. Kwiaty odetnij od 艂ody偶ek.
  2. Wod臋 zagotuj i zalej kwiaty. Odstaw na 24h.
  3. Po up艂ywie doby odced藕, dodaj cukier, sok z cytryny i postaw na ogniu. 
  4. Doprowad藕 syrop do wrzenia, ale nie gotuj. Niech tylko chwil臋 "popyrczy" jak ros贸艂.
  5. Wy艂膮cz i przelej od razu do wyparzonych s艂oiczk贸w. 
  6. Ustaw je do g贸ry dnem, aby si臋 zassa艂y. Gdy wystygn膮 wstaw do "domowej apteczki".
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Kwiaty odetnij od 艂ody偶ek.
  2. Wod臋 wlej do naczynia, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Zagotuj - 8 minut / VAROMA / obroty 3. Zalej kwiaty. Odstaw na 24h.
  3. Po up艂ywie doby odced藕. i przelej do wyparzonych s艂oiczk贸w. 
  4. Nast臋pnie pasteryzuj na sucho - czyli w piekarniku (przez 25 minut). 
  5. PASTERYZACJA NA SUCHO
PORADY:
  • Kwiaty po zebraniu najlepiej u艂o偶y膰 na gazecie, aby pozby膰 si臋 robaczk贸w.
  • Przyjmuje si臋, 偶e na 1 l wody dajemy 1 kg cukru. Ja u偶y艂am nieco mniejszych proporcji. Mo偶na obni偶y膰 max. do 0,5 kg cukru na 1 l wody.
  • Je艣li zwi臋kszycie ilo艣膰 wody do np. 2,5 l - syrop b臋dzie bardziej wodnisty, ale w dalszym ci膮gu zachowa swoje w艂a艣ciwo艣ci.
  • Mo偶na zast膮pi膰 cukier ksylitolem, jednak nie jest on naturalnym konserwantem tak jak cukier i nie gwarantuje trwa艂o艣ci syropu.





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger