maja 24, 2018

馃嵐 lemoniada z kwiat贸w czarnego bzu



Czarny bez kwitnie przede wszystkim w maju i czerwcu. Najpierw kwitnie na po艂udniu Polski, a nieco p贸藕niej na p贸艂nocy. Ostatniego weekendu zebra艂am kwiaty na syrop i postanowi艂am te偶 spr贸bowa膰 lemoniady. Zakocha艂am si臋 po prostu w tym napoju. Smak niezwykle przyjemny, s艂odki i lekko orze藕wiaj膮cy dzi臋ki cytrynie. Taka lemoniada jest wprost idealna do wiosennego obiadu. Wa偶ne, aby przygotowa膰 j膮 z 1-2 godzinnym wyprzedzeniem. Serdecznie Wam polecam ten nap贸j.
A przepis na syrop i informacje o jego zastosowaniu znajdziecie tutaj: przepis na syrop z kwiat贸w czarnego bzu

CO POTRZEBUJEMY:

  • du偶y s艂oik litrowy
  • woda (gazowana lub nie - taka jak膮 lubisz)
  • 艣wie偶o zebrane kwiaty czarnego bzu
  • 4 艂y偶ki miodu (najlepiej lej膮cego)
  • sok z 1/2 cytryny
DO DZIE艁A:
  1. Do s艂oja wlej wod臋 do wysoko艣ci 3/4. Dodaj mi贸d i wymieszaj. Nast臋pnie dodaj sok z cytryny i zn贸w zamieszaj. 
  2. Kwiaty odetnij od 艂ody偶ek i w艂贸偶 do s艂oja. Kwiat贸w w艂贸偶 tyle aby nape艂ni膰 do samej g贸ry s艂oik (tak jak na zdj臋ciu u g贸ry). Zamknij s艂oik, wstrz膮艣nij i odstaw na godzin臋. W mi臋dzyczasie mo偶esz jeszcze potrz膮sa膰 s艂oikiem.
  3. Po godzinie odced藕 lemoniad臋 i wstaw do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂a.
  4. Podawaj do obiadu :)






Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger