stycznia 14, 2018

馃 indyk w pomara艅czowych warzywach z topinamburem




Dosta艂am od mojej mamy topinambur, kt贸ry ro艣nie jej w ogr贸dku samopas. Chcia艂am go przyrz膮dzi膰 inaczej ni偶 ostatnio. Co prawda ten pieczony topinambur jest smaczny (przepis na pieczony topinambur), ale jednak chodzi艂o za mn膮 co艣 nowego. Tak powsta艂a potrawka z indyka w pomara艅czowych warzywach z topinamburem.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 0,8 kg mi臋sa indyczego (najlepiej pier艣 lub mi臋so gulaszowe)
  • 1 艂y偶ka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • oko艂o 150 g surowej dyni hokkaido
  • 1 艣redni batat
  • oko艂o 200 g topinambura
  • 3 z膮bki czosnku
  • 3 艂odygi selera naciowego
  • s贸l, 1 艂y偶eczka kurkumy i 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
DO DZIE艁A:
  1. Mi臋so umyj, oczy艣膰 i podziel na kawa艂ki.
  2. Warzywa obierz i pokr贸j: cebul臋 w grube pi贸rka, marchewka w talarki, dynia w paski, batat w niewielk膮 kosteczk臋, topinambur pozostawiamy w ca艂o艣ci lub je艣li jest wi臋kszy przecinamy na p贸艂, seler w plasterki.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Przesma偶 indyka. Pod koniec wrzu膰 cebul臋, przemieszaj i zostaw na 4 minuty bez mieszania. 
  4. Nast臋pnie dodaj pomara艅czowe warzywa, podlej 0,5 l wody, dorzu膰 przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i zn贸w przykryj. Du艣 na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Po tym czasie dodaj topinambur oraz seler naciowy. Pos贸l, dodaj kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i w razie potrzeby dolej wody. Przykryj i du艣 przez nast臋pne 10-15 minut.
  6. Po tym czasie sprawd藕 czy mi臋so jest mi臋kkie. W razie potrzeby dopraw przyprawami.
  7. Podawaj z ry偶em.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger