grudnia 17, 2017

馃カ piernik pomidorowy





Na stronie Marty Dymek, kt贸ra prowadzi blog Jad艂onomia wpad艂am na ciasto pomidorowe. Przeczyta艂am dok艂adnie przepis…i pomy艣la艂am, 偶e musi by膰 pyszne. Bo przecie偶 piek艂am ju偶 fasolowe, marchewkowe i buraczane. Dlaczego by w takim razie nie upiec pomidorowego? Jest aromatyczne, wilgotne i puszyste. Dla tych, co obawiaj膮 si臋 smaku pomidora zdradzam, 偶e nie czu膰 go wcale. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Ciasto przygotowa艂am w ods艂onie 艣wi膮tecznej z lukrem piernikowym. Tak偶e zapraszam do pieczenia.

CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki mokre:
  • 1 szklanka pomidor贸w z puszki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru 


sk艂adniki suche:
  • 2 szklanki m膮ki
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej 


sk艂adniki na lukier:
  • 4 艂y偶ki cukru pudru
  • 1/2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
  • 1 艂y偶eczka soku z cytryny
  • woda - do uzyskania g臋sto艣ci


DO DZIE艁A:
  1. Rozpocznij od dok艂adnego zblendowania pomidor贸w. Nast臋pnie dodaj jajko, olej i cukier i zmiksuj wszystko na g艂adk膮 mas臋.
  2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki. Dodaj do nich mokre i wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮. 
  3. Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do naczynia wszystkie mokre sk艂adniki, ustaw 15 sekund / obroty 6.
  2. Dodaj do naczynia suche ska艂dniki i zn贸w wymieszaj 15 sekund / obroty 4.
  3. Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.






2 komentarze :

  1. Dlaczego nie banan, jak w oryginale, po co jajko?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Je艣li kto艣 jest weganinem mo偶e oczywi艣cie doda膰 banana, kt贸ry w Marty Dymek zast臋puje w艂a艣nie jajko. Osobi艣cie wol臋 ciasta z jajkiem :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger