grudnia 17, 2017

馃カ piernik pomidorowy





Na stronie Marty Dymek, kt贸ra prowadzi blog Jad艂onomia wpad艂am na ciasto pomidorowe. Przeczyta艂am dok艂adnie przepis…i pomy艣la艂am, 偶e musi by膰 pyszne. Bo przecie偶 piek艂am ju偶 fasolowe, marchewkowe i buraczane. Dlaczego by w takim razie nie upiec pomidorowego? Jest aromatyczne, wilgotne i puszyste. Dla tych, co obawiaj膮 si臋 smaku pomidora zdradzam, 偶e nie czu膰 go wcale. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Ciasto przygotowa艂am w ods艂onie 艣wi膮tecznej z lukrem piernikowym. Tak偶e zapraszam do pieczenia.

CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki mokre:
  • 1 szklanka pomidor贸w z puszki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru 


sk艂adniki suche:
  • 2 szklanki m膮ki
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej 


sk艂adniki na lukier:
  • 4 艂y偶ki cukru pudru
  • 1/2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
  • 1 艂y偶eczka soku z cytryny
  • woda - do uzyskania g臋sto艣ci


DO DZIE艁A:
  1. Rozpocznij od dok艂adnego zblendowania pomidor贸w. Nast臋pnie dodaj jajko, olej i cukier i zmiksuj wszystko na g艂adk膮 mas臋.
  2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki. Dodaj do nich mokre i wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮. 
  3. Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do naczynia wszystkie mokre sk艂adniki, ustaw 15 sekund / obroty 6.
  2. Dodaj do naczynia suche ska艂dniki i zn贸w wymieszaj 15 sekund / obroty 4.
  3. Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.






7 komentarzy :

  1. Dlaczego nie banan, jak w oryginale, po co jajko?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Je艣li kto艣 jest weganinem mo偶e oczywi艣cie doda膰 banana, kt贸ry w Marty Dymek zast臋puje w艂a艣nie jajko. Osobi艣cie wol臋 ciasta z jajkiem :)

      Usu艅
  2. Mam pytanie czy ten piernik mo偶na upiec wcze艣niej jak standardowe.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Piernik zachowa 艣wie偶o艣膰 przez kilka przechowywany w temperaturze pokojowej. Mo偶na go upiec kilka dni przed 艣wi臋tami, owin膮膰 delikatnie 艣ciereczk膮, aby nie obsycha艂 i wynie艣膰 np. do piwniczki. pozdrawiam i 偶ycz臋 smakowitych wypiek贸w :)

      Usu艅
    2. Dzi臋kuj臋 馃槉馃槈 Pozdrawiam

      Usu艅
  3. Witam , mam 艣wie偶e pomidory prosto z krzaczka . Czy i jak mo偶na u偶y膰 do tego ciasta ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 艢wie偶e pomidory jak najbadziej nadaj膮 si臋 do piernika. Wystarczy je sparzy膰, obra膰 ze sk贸rki, usun膮膰 gniazda nasienne i pokroi膰. Dalej post臋powa膰 jak w przepisie :) 偶ycz臋 pysznego pierniczka!

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger