grudnia 18, 2017

馃巹 czysty barszcz wigilijny


Ka偶dy dom ma swoje wigilijne menu, zale偶ne od tradycji, ale te偶 od regionu. Zupy podawane na wieczerz臋 s膮 przer贸偶ne, rozpoczynaj膮c od grzybowej, przez rybn膮, a ko艅cz膮c na barszczu. Receptury na ka偶d膮 tych zup s膮 przekazywane z pokolenia na pokolenie. 
W moim rodzinnym domu od zawsze by艂 barszcz czerwony. CZasami na zakwasie, a czasami czysty barszczyk. Dzi艣 przekazuj臋 Wam przepis na tradycyjny czerwony barszcz wigilijny.  

CO POTRZEBUJEMY:
  • oko艂o 2 litry warzywnego bulionu
  • 0,5 kg surowych burak贸w
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka octu
  • 50 g suszonych grzyb贸w
  • 4 li艣cie laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • s贸l, pieprz, cukier


DO DZIE艁A:
  1. Grzyby zalej szklank膮 wody i odstaw. 
  2. Buraki obierz, a nast臋pnie pokr贸j w plastry grubo艣ci oko艂o 1 cm. 
  3. Zagotuj bulion. Wrzu膰 do niego buraki , ocet oraz grzyby wraz z wod膮 i ponownie doprowad藕 do wrzenia. W tym momencie wrzu膰 do garnka wszystkie przyprawy oraz czosnek przekrojony na p贸艂. 
  4. Gotuj na ma艂ym ogniu do mi臋kko艣ci burak贸w.
  5. Na koniec posmakuj i dopraw w razie potrzeby sol膮, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem przeced藕.






Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger