grudnia 18, 2017

馃巹 wigilijne uszka



W domach gdzie na wieczerz臋 podaje si臋 barszcz, nie mo偶e zabrakn膮膰 uszek. W moim rodzinnym domu farsz do uszek to grzyby le艣ne, cebulka i ry偶. Do tego wystarczy doda膰 s贸l i pieprz i mamy pyszne nadzienie. Uszka mojej mamy s膮 zgrabne i bardzo malutkie. Lepimy je z ma艂ych kwadracik贸w ciasta. Dla mnie to najlepsze uszka na 艣wiecie.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 400 g m膮ki pszennej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego mas艂a
  • 4 jajka

sk艂adniki na farsz:

  • 100 g ry偶u ugotowanego (wa偶ony przed ugotowaniem)
  • 100 g suszonych grzyb贸w lesnych
  • 1 cebula
  • olej do sma偶enia
  • s贸l i pieprz


DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 przesiej do du偶ej miski. Jajka rozbe艂taj w miseczce. Do m膮ki dodaj do jajka i mas艂o i zagnie膰 ciasto. Powinno by膰 elastyczne. Zawi艅 je w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki.
  2. Grzyby w艂贸偶 do rondelka i zalej 2 szklankami wody. Postaw na gazie i gotuj przez oko艂o 30 minut na ma艂ym ogniu.
  3. Cebulk臋 drobno posiekaj i zeszklij na 艂y偶ce mas艂a.
  4. Grzyby odcedz i ostud偶. Nast臋pnie posiekaj je drobno. W misce wymieszaj ry偶, grzyby i cebulk臋. Dopraw sol膮 i pieprzem.
  5. Ciasto wa艂kuj cieniutko. Pokr贸j no偶em na kwadraty. Nabieraj porcj臋 nadzienia i zlepiaj uszko w tr贸jk膮t. Nast臋pnie dwa boki (katy) zlep razem tworz膮c petelk臋.
  6. Wrzucaj na posolony wrz膮tek. Gotuj 1 minut臋 od wyp艂yni臋cia, a nast臋pnie wy艂贸w 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz.
  7. Podawaj z barszczem.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na ciasto i ustaw 4 sekundy / obroty 4. Ciasto Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i schowaj do lod贸wki.
  2. Grzyby w艂贸偶 do naczynia. Rozdrobnij - 6 sekund / obroty 5. Zalej wod膮 (2 szklanki) i gotuj przez 30 minut / temperatura 100 stopni / obroty 1. Po tym czasie odced藕 i ostud藕 grzyby.
  3. Cebulk臋 drobno posiekaj i zeszklij na 艂y偶ce mas艂a.
  4. W misce wymieszaj ry偶, grzyby i cebulk臋. Dopraw sol膮 i pieprzem.
  5. Ciasto wa艂kuj cieniutko. Pokr贸j no偶em na kwadraty. Nabieraj porcj臋 nadzienia i zlepiaj uszko w tr贸jk膮t. Nast臋pnie dwa boki zlep razem tworz膮c petelk臋.
  6. Wrzucaj na posolony wrz膮tek. Gotuj 1 minut臋 od wyp艂yni臋cia, a nast臋pnie wy艂贸w 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz.
  7. Podawaj z barszczem.







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger