pa藕dziernika 13, 2017

馃崊 domowy sok pomidorowy




Jesieni膮, kiedy pomidory s膮 najsmaczniejsze i maj膮 najbardziej przyst臋pn膮 cen臋 proponuj臋 przygotowanie domowego soku pomidorowego. Jest 艣wietnym dodatkiem do obiadu. Ponadto wzbogaci nasz膮 diet臋 o postas. To bardzo wazny pierwiastek. Je艣li mamy go za ma艂o w organi藕mie puchn膮 nam r臋ce, nogi, m臋cz膮 nas b贸le g艂owy i mamy problemy ze snem. Dlatego jedzcie pomidory i r贸bcie sok pomidorowy. 



CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 kg pomidor贸w
  • 1 艂y偶ka cukru br膮zowego
  • 2-3 szczypty soli (wg uznania)
  • szczypta zi贸艂 prowansalskich (opcjonalnie)


DO DZIE艁A:
  1. Pomidory umyj. Nie obieraj ze sk贸rki, ani nie sparzaj. Przetnij ka偶dy pomidor na p贸艂 i wrzu膰 do wysokoobrotowego blendera kielichowego. Blenduj tak d艂ugo, a偶 wszystkie pestki i sk贸rki znikn膮. Je艣li nie masz blendera kielichowego, mo偶esz u偶y膰 zwyk艂ego. Najwa偶niejsze jest, aby dobrze przy艂o偶y膰 si臋 do blendowania. 
  2. Zagotuj sok, zmniejsz p艂omie艅 i gotuj przez oko艂o 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Zestaw z kuchenki i zmiksuj jeszcze raz blenderem r臋cznym.
  3. Gotowy sok - jeszcze gor膮cy przelej do czystych butelek. Mo偶na go podawa膰 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno. Jest pyszny :)

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Pomidory umyj. Nie obieraj ze sk贸rki ani nie sparzaj. Przetnij ka偶dy pomidor na p贸艂 i wrzu膰 do naczynia. Miksuj przez 1 minut臋 na najwy偶szych obrotach.
  2. Ustaw 10 minut / temperatura 90 stopni / obroty 3,5. Na pokrywie postaw koszyczek. Po zako艅czeniu gotowania dodaj przyprawy. Zmiksuj ponownie przez 1 minut臋 / obroty 10.
  3. Gotowy sok - jeszcze gor膮cy, przelej do czystych butelek. Mo偶na go podawa膰 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno. Jest pyszny :)












Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger