listopada 17, 2016

馃悷 pieczona dorada



Wybra艂am si臋 ostatnio na targ rybny w Warszawie, kt贸ry jest organizowany tylko w pi膮tki. Zrobi艂am 艣wie偶e rybne zakupy i przyst膮pi艂am do przygotowania pysznego obiadu. Sam targ to miejsce godne polecenia!


CO POTRZEBUJEMY:
  • 5 pomidor贸w 艣redniej wielko艣ci  (najlepiej r贸偶nokolorowych)
  • 4 ga艂膮zki rozmaryny
  • p臋czek kopru
  • 4 sztuki patroszonej dorady
  • mas艂o
  • s贸l


DO DZIE艁A:
Ryby umyj i osusz. Ka偶d膮 dok艂adnie pos贸l od 艣rodka i na zewn膮trz. Ostrym no偶em natnij ryby (po 3 naci臋cia z ka偶dej strony). Do 艣rodka dorady w艂贸偶 plaster mas艂a oraz ga艂膮zk臋 kopru. Tak przygotowane ryby u艂贸偶 na blasze wy艂o偶onej papierem. Pomi臋dzy rybami rozrzu膰 pomidory pokrojone na 膰wiartki i poszarpany rozmaryn. 
Piecz 20-25 minuto w temperaturze 200 stopni.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Proponuj臋, aby wykorzysta膰 czas kiedy rybka si臋 piecze i w naczyniu 偶aroodpornym upiec przy okazji ziemniaki pokrojone w talarki. Wystarczy skropi膰 je oliw膮, posoli膰 i opr贸szy膰 zio艂ami.
  • Warto poda膰 ryb臋 z sosem czosnkowym, zio艂owym lub koperkowym. Kiedy艣 Magda Gessler powiedzia艂a, 偶e Polacy kochaj膮 sosy. I trudno si臋 z ni膮 nie zgodzi膰…
  • W ten sam spos贸b mo偶na przyrz膮dzi膰 r贸wnie偶 inne ryby np. pstr膮ga.










Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger