Ostatni tydzień był mocno wyjazdowy, więc weekendowe śniadanie postanowiłam przygotować „na wypasie”. Potrzebowałam na szybko przepis na najlepsze pankejki na świecie. A takie serwuje swoim córkom Mrs. Polka DOT. Przepisu nie zmieniałam i całe szczęście. Podaję go Wam w 100% odwzorowany. A post Polki znajdziecie tutaj: KLIK
CO POTRZEBUJEMY:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 1 jajo
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki płynnego miodu
DO DZIEŁA:
Wymieszaj w misce: jogurt, mleko, jajko, masło i miód. Produkty sypkie czyli mąka, soda i proszek przemieszaj, a następnie dodawaj po łyżce do mokrej masy. Na koniec ciasto powinno być konsystencji śmietany.
Smażymy pankejki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Naleśniczki można podawać z ulubionymi owocami, dżemami, czekoladami, syropami etc.
- Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
- Z tej porcji wychodzi około 20 sztuk
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz