listopada 20, 2016

🍥 pankejki - idealne na śniadanie




Ostatni tydzień był mocno wyjazdowy, więc weekendowe śniadanie postanowiłam przygotować „na wypasie”. Potrzebowałam na szybko przepis na najlepsze pankejki na świecie. A takie serwuje swoim córkom Mrs. Polka DOT. Przepisu nie zmieniałam i całe szczęście. Podaję go Wam w 100% odwzorowany. A post Polki znajdziecie tutaj: KLIK


CO POTRZEBUJEMY:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajo
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu


DO DZIEŁA:
Wymieszaj w misce: jogurt, mleko, jajko, masło i miód. Produkty sypkie czyli mąka, soda i proszek przemieszaj, a następnie dodawaj po łyżce do mokrej masy. Na koniec ciasto powinno być konsystencji śmietany.
Smażymy pankejki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. 


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Naleśniczki można podawać z ulubionymi owocami, dżemami, czekoladami, syropami etc.
  • Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
  • Z tej porcji wychodzi około 20 sztuk







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger