pa藕dziernika 01, 2015

馃崉 s艂odkie grzybki







W tym roku dzie艅 ch艂opaka zaskoczy艂 mnie totalnie…a raczej takie rzeczy si臋 u mnie nie zdarzaj膮. Zawsze wszystko z wyprzedzeniem zaplanowane. Nawet prezenty pod choink臋 zaczynam kupowa膰 we wrze艣niu :P a tu taki klops.
Plan by艂 taki - skoro nie przygotowa艂am si臋 wcze艣niej - przyjmuje strategi臋 strusia (....do czasu). Hkmmm nic si臋 nie dzieje. Udaje, 偶e nic nie wiem. A 偶e Pan Robak za 艣wi臋towaniem nie przepada, to sam si臋 nie wychyla艂.  Zlecia艂 nam prawie ca艂y dzie艅. Przeprowadzi艂am kr贸tk膮 narad臋 z ma艂ym Robaczkiem i decyzja zapad艂a. Co艣 s艂odkiego! Proste i genialne. Najwi臋kszy 艂asuch w naszym domu z pewno艣ci膮 ucieszy si臋 z odrobiny 艂akoci - pomy艣la艂y艣my. Teraz tylko zosta艂o czeka膰 - Robaki wychodz膮 pare minut po 17 i mam grub膮 godzin臋 na upichcenie. Dam rad臋. W g艂owie mia艂am wiele pomys艂贸w - dzi臋ki grupom z FB, w kt贸rych dziewczyny gotuj膮 i wzajemnie si臋 inspiruj膮. Ostatecznie wybra艂am pieczarki. Tak, tak - sezon grzybowy w pe艂ni, dlatego postanowi艂am upiec s艂odkie pieczarki. Wychodz膮 艣wietne i efektowne.












CO POTRZEBUJEMY:
  • 120 g mas艂a
  • 1 szklanka m膮ki
  • 3 - 4 艂y偶ki cukru pudru
  • proszek do pieczenia - 1 p艂aska 艂y偶eczka
  • 1 jajko
  • 1 艂y偶ka 艣mietany
  • esencja waniliowa
  • kakao
  • pusta butelka po wodzie

DO DZIE艁A:

  1. Posiekaj mas艂o, dodaj cukier, m膮k臋 i proszek do pieczenia. Zagnie膰 jednolite ciasto i dodawaj stopniowo 艣mietan臋 z esencj膮 waniliow膮 oraz 偶贸艂tko. Tak przygotowane ciasto w艂贸偶 do lod贸wki. Powinno ch艂odzi膰 si臋 oko艂o godziny. 
  2. Po tym czasie formuj z ciasta kuleczki wielko艣ci dorodnego orzecha w艂oskiego. Posmaruj kuleczki roztrzepanym bia艂kiem. 
  3. I teraz najlepsze - szyjk臋 butelki (bez nakr臋tki oczywi艣cie) zanurz w kakao i wciskaj w kuleczki. Ka偶dorazowo maczaj w kakao, aby Twoje pieczarki by艂y dobrze „ubrudzone”.
  4. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Mas艂o w kawa艂kach, cukier, m膮k臋 i proszek do pieczenia w艂贸偶 do naczynia - ustaw 1 minuta / obroty 5. Wyci膮gnij ciasto, owi艅 je foli膮 i w艂贸偶 do lod贸wki. Powinno ch艂odzi膰 si臋 oko艂o godziny. 
  2. Po tym czasie formuj z ciasta kuleczki wielko艣ci dorodnego orzecha w艂oskiego. Posmaruj kuleczki roztrzepanym bia艂kiem.
  3. Teraz najlepsze - szyjk臋 butelki (bez nakr臋tki oczywi艣cie) zanurz w kakao i wciskaj w kuleczki. Ka偶dorazowo maczaj w kakao, aby Twoje pieczarki by艂y dobrze „ubrudzone”.
  4. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.















DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- u偶yjcie cukru pudru, albo innego sypkiego (mia艂kiego) s艂odzika - b臋d膮 w贸wczas pi臋kne, a ich struktura nienaruszona
- z porcji wychodzi oko艂o 20-25 ciasteczek, mo偶na zrobi膰 z podw贸jnej porcji - je艣li szykujecie wi臋ksz膮 imprez臋

Zdj臋cia gotowych pieczarek zosta艂y zamieszczone dzi臋ki uprzejmo艣ci kole偶anek z grup gotuj膮cych: Beatki Ko艂odziej i Urszuli Kuci艅skiej. Moje pieczarki ze wzgl臋du na gruby cukier br膮zowy wygl膮da艂y jakby zachorowa艂y na osp臋 ;)













10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. ... s膮 idealne do kawy - za du偶o ich nie zjesz 馃槣 bo si臋 zas艂odzisz

      Usu艅
  2. Tego przepisu jeszcze nie zna艂am , ale ch臋tnie go wypr贸buj臋 je偶eli mo偶na :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie 偶e mo偶na - bedzie mi bardzo mi艂o 馃槉

      Usu艅
  3. Ale super. Myslalam ze to prawdziwe pieczarki hihi

    OdpowiedzUsu艅
  4. genialne, nigdy nie widzia艂am i nie jad艂am takich pieczarek :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. robi膮 艣wietne wra偶enie - w szczeg贸lno艣ci gdy kto艣 nie wie 偶e to ciasteczka 馃槈

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger