maja 18, 2020

☕️ herbata z bzu lilaka


Bez tak pi臋knie pachnie w maju, 偶e postanowi艂am spr贸bowa膰 przepisu na herbat臋. Co prawda napar nie pachnie jak kwitn膮cy bez, ale za to smakuje lekko karmelowo. Najbardziej smakuje mi w po艂膮czeniu z zielon膮 herbat膮. Spr贸bujecie? 

CO POTRZEBUJEMY:
  • kwiaty bzu (bez li艣ci i ga艂膮zek)
DO DZIE艁A:
  1. Zbierz kwiaty w s艂oneczny dzie艅. Najlepiej popo艂udniu lub pod wiecz贸r. 
  2. Oberwij kwiaty, w艂贸偶 do s艂oika i zakr臋膰. 
  3. Wstaw na 3 godziny do piekarnika nagrzanego na 50 stopni.
  4. Nast臋pnie wysyp kwiaty na blach臋 i susz w piekarniku. Obni偶 temperatur臋 do 40 stopni i zostaw uchylone drzwi do piekarnika. Trwa to oko艂o 1-2 godziny. Kwiaty w tym momencie b臋d膮 br膮zowe.
  5. Przesyp wysuszone kwiaty do s艂oika. Wstaw do szafki, aby susz nie by艂 nara偶ony na promienie s艂oneczne. 
JAK ZAPARZY膯 HERBAT臉:

pierwszy spos贸b (czysta herbata):
  1. Wsyp 艂y偶eczk臋 suszu do fili偶anki.
  2. Zalej gor膮c膮 wod膮 (oko艂o 80 stopni) i zaparzaj przez kilka minut. Wa偶ne, aby nie by艂 to wrz膮tek. 
drugi spos贸b (bzowo-zielona herbata):
  1. Wsyp do fili偶anki p贸艂 艂y偶eczki bzowego suszu oraz p贸艂 艂y偶eczki zielonej herbaty.
  2. Zalej gor膮c膮 wod膮 (oko艂o 80 stopni) i zaparzaj przez kilka minut. Wa偶ne, aby nie by艂 to wrz膮tek. 





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger