marca 24, 2021

馃崑 babka cytrynowo-jogurtowa z lukrem cytrynowym i pistacjami

baba

Babka to takie ciacho, kt贸re wychodzi ka偶demu. Aczkolwiek cytrynowa ma to do siebie, 偶e lubi si臋 obrazi膰 i upiec na przek贸r z zakalcem. No c贸偶, ze wzgl臋du na smak ja si臋 nie obra偶am i piek臋. Chocia偶 zakalec kiedy艣 mi wyszed艂 pi臋kny ;) ale generalnie babka wychodzi 艣wietna i w smaku i w wygl膮dzie.

CO POTRZEBUJEMY:

sk艂adniki na ciasto:

  • 120g mas艂a
  • 120 g cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego 
  • 200g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • otarta sk贸rka z 1 cytryny
  • 3 艂y偶ki soku z cytryny
sk艂adniki na lukier:
  • 10 艂y偶ek cukru pudru
  • 3 艂y偶ki soku z cytryny
pozosta艂e:
  • pistacje


DO DZIE艁A:

  1. Sekretem babki cytrynowej bez zakalca jest przygotowanie wszystkich sk艂adnik贸w wcze艣niej. Dlatego wyjmij i odwa偶 poszczeg贸lne sk艂adniki oko艂o godzin臋 wcze艣niej przed pieczeniem.
  2. W misce zmieszaj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
  3. Nastaw piekarnik, aby nagrza艂 si臋 do temperatury 170 stopni. 
  4. W drugiej misce utrzyj mas艂o z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mo偶esz to zrobi膰 mikserem. Kiedy masa nabierze jasnego, 偶贸艂tego koloru dodaj otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. Nast臋pnie dodawaj po jednym jajku.
  5. Ci膮gle ucieraj膮c mas臋 - dodawaj po 艂y偶ce m膮ki. Na koniec miksowania dodaj jogurt i sok z cytryny. 
  6. Przygotuj foremk臋 na bab臋 - posmaruj j膮 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 ciasto.
  7. Piecz 50 minut. 
  8. LUKIER: Do miseczki wsyp cukier. Dodaj sok z cytryny i dok艂adnie wymieszaj. Udekoruj babk臋 lukrem. 
  9. Pistacje obierz i posiekaj. Babk臋 posyp orzechami.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Sekretem babki cytrynowej bez zakalca jest przygotowanie wszystkich sk艂adnik贸w wcze艣niej. Dlatego wyjmij i odwa偶 poszczeg贸lne sk艂adniki oko艂o godzin臋 wcze艣niej przed pieczeniem.
  2. Przed przyst膮pieniem do pieczenia - nastaw piekarnik, aby nagrza艂 si臋 do temperatury 170 stopni. 
  3. Do naczynia w艂贸偶 cukier, cukier waniliowy oraz sk贸rk臋 z cytryny. Zmiksuj 15 sekund / obroty 9.
  4. Do naczynia dodaj jajka i ponownie zmiksuj 30 sekund / obroty 5.
  5. Na koniec wsyp do naczynia m膮k臋, proszek do pieczenia, wlej jogurt oraz sok z cytryny, dodaj mas艂o. Wymieszaj 40 sekund / obroty 5.
  6. Przygotuj foremk臋 na bab臋 - posmaruj j膮 mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮. Prze艂贸偶 ciasto.
  7. Piecz 50 minut.
  8. LUKIER: Do miseczki wsyp cukier. Dodaj sok z cytryny i dok艂adnie wymieszaj. Udekoruj babk臋 lukrem. 
  9. Pistacje obierz i posiekaj. Babk臋 posyp orzechami.



babka pistacjowa

babka wielkanocna

babka

ciasto na wielkanoc





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger