marca 25, 2020

馃 nocne bu艂eczki na dro偶d偶ach



Przyszed艂 czas na m贸j pierwszy wpis w czasach "zarazy" jak to si臋 zwyk艂o ju偶 teraz m贸wi膰 o koronawirusie. Przepis b臋dzie na bu艂eczki. Ciasto trzeba przygotowa膰 wieczorem, w艂o偶y膰 do lod贸wki, a nast臋pnego dnia rano uformowa膰 bu艂eczki i upiec. W sumie to dobre rozwi膮zanie, bo rankiem nie ka偶demu si臋 chce bawi膰 w zagniatanie ciasta dro偶d偶owego. Przynajmniej ja tak mam, 偶e lubi臋 wieczorem poczarowa膰 w kuchni, a rankiem mie膰 ju偶 gotowca do pieczenia. A jak jest u Was?

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 16 g suchych dro偶d偶y
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 5 艂y偶ek oleju (ok. 45 g)
  • p贸艂 szklanki ciep艂ego mleka (125 g)
  • p贸艂 szklanki wody (125g)
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • mak, sezam, s贸l gruboziarnista lub inne ziarna do posypania

DO DZIE艁A:
  1. Do miski wsyp obie m膮ki, cukier, s贸l i dro偶d偶e. Dodaj olej, ciep艂e mleko oraz wod臋. Dobrze by by艂o, aby woda te偶 by艂a letnia. Zagnie膰 ciasto.
  2. Ciasto w艂贸偶 do miski. Przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki.
  3. Nast臋pnego dnia uformuj z ciasta bu艂eczki. Wychodzi zwykle oko艂o 8-9 bu艂eczek.
  4. U艂贸偶 je na blaszce, przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o 35 minut.
  5. Nast臋pnie posmaruj bu艂eczki rozbe艂tanym jajkiem, posyp ulubionymi ziarnami. 
  6. Odstaw jeszcze na 10 minut i nastwa teraz piekarnik na 220 stopni g贸ra-d贸艂.
  7. Wstaw bu艂eczki na 20-25 minut, a偶 b臋d膮 rumiane.
  8. Znikaj膮 nawet na ciep艂o - pyszne, chrupi膮ce, idealne na 艣niadanko.
  9. Formowanie bu艂eczek: Ciasto podziel na 8-9 cz臋艣ci. Z ka偶dej cz臋艣ci trzeba uformowa膰 wa艂eczek o d艂ugo艣ci oko艂o 20 cm. Zawi膮偶 na 艣rodku supe艂 - tak jak si臋 wi膮偶e sznur. Jeden koniec wa艂eczka, ten kt贸ry wychodzi od do艂u, zawi艅 do g贸ry i schowaj do 艣rodka w臋z艂a. Natomiast drugi koniec, ten kt贸ry wychodzi z g贸ry w臋z艂a, zawi艅 pod sp贸d bu艂eczki. 

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wsyp obie m膮ki, cukier, s贸l i dro偶d偶e. Dodaj olej, ciep艂e mleko oraz wod臋. Dobrze by by艂o, aby woda te偶 by艂a letnia. Ustaw 2 minuty / INTERWA艁.
  2. Wyci膮gnij ciasto, zagnie膰 i w艂贸偶 do miski. Przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki.
  3. Nast臋pnego dnia uformuj z ciasta bu艂eczki. Wychodzi zwykle oko艂o 8-9 bu艂eczek.
  4. U艂贸偶 je na blaszce, przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o 35 minut.
  5. Nast臋pnie posmaruj bu艂eczki rozbe艂tanym jajkiem, posyp ulubionymi ziarnami. 
  6. Odstaw jeszcze na 10 minut i nastwa teraz piekarnik na 220 stopni g贸ra-d贸艂.
  7. Wstaw bu艂eczki na 20-25 minut, a偶 b臋d膮 rumiane.
  8. Znikaj膮 nawet na ciep艂o - pyszne, chrupi膮ce, idealne na 艣niadanko.
  9. Formowanie bu艂eczek: Ciasto podziel na 8-9 cz臋艣ci. Z ka偶dej cz臋艣ci trzeba uformowa膰 wa艂eczek o d艂ugo艣ci oko艂o 20 cm. Zawi膮偶 na 艣rodku supe艂 - tak jak si臋 wi膮偶e sznur. Jeden koniec wa艂eczka, ten kt贸ry wychodzi od do艂u, zawi艅 do g贸ry i schowaj do 艣rodka w臋z艂a. Natomiast drugi koniec, ten kt贸ry wychodzi z g贸ry w臋z艂a, zawi艅 pod sp贸d bu艂eczki. 







Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger