lutego 15, 2020

馃嵅 Zupa PHO w wersji wege





Zupa PHO to kultowe danie kuchni wietnamskiej. Zwykle przygotowywana na wywarze z ko艣ci wo艂owych lub w wersji drobiowej. Na blogu zamie艣ci艂am ju偶 oba przepisy - czyli PHO BO (wo艂owa) oraz PHO GA (drobiowa). Ostatnio jednak pokusi艂am si臋 o przygotowanie wersji wega艅skiej tej zupy. Wysz艂a niespodziewanie smakowita, pe艂na g艂臋bi aromat贸w i smak贸w. Wege dodatki takie jak sma偶one boczniaki oraz chrupi膮cy seitan doda艂y kropk臋 nad i. Kupcie sk艂adniki i gotujcie zup臋 PHO w wersji, kt贸ra najbardziej Wam odpowiada. A swoj膮 drog膮 jestem ciekawa czy przygotowanie takiej zupy przy u偶yciu profesjonalnego wyposa偶enia kuchni Resto Quality mia艂oby du偶y wp艂yw na smak... jakie macie do艣wiadczenia w tym temacie?

CO POTRZEBUJEMY:
  • 4 du偶e marchewki
  • 4 spore pietruszki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • oko艂o 20 cm 艣wie偶ego imbiru (2 porcje po 10 cm :)
  • opakowanie grzyb贸w shitake
  • 5 z膮bk贸w czosnku
  • otarta sk贸rka z cytryny
  • 2 艂y偶eczki soli
  • 2 艂y偶ki br膮zowego cukru
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
przyprawy:
  • 5 kawa艂k贸w kory cynamonu
  • 1 艂y偶eczka kolendry
  • 1 艂y偶eczka ziaren kopru
  • 4-5 gwiazdek any偶u
  • 1 艂y偶eczka go藕dzik贸w
  • 1/2 艂y偶eczki kuminu (opcjonalnie)
przyprawy do doprawienia:
  • sos sojowy
  • ocet ry偶owy
  • br膮zowy cukier
dodatki:
  • makaron ry偶owy (oko艂o 400 g)
  • boczniaki
  • marynowany seitan 
  • kie艂ki fasoli 
  • kie艂ki pora (opcjonalnie)
  • 2 limonki
  • papryczka chilli
  • 艣wie偶a kolendra
  • cebula dymka
DO DZIE艁A:

  1. Grzyby shitake zalej wrz膮tkiem i odstaw na minimum godzin臋.
  2. Obierz warzywa: marchew, pietruszk臋, seler. Marchew i pietruszk臋 przekr贸j wzd艂u偶 na p贸艂, a selera w grube plastry. Cebuli oraz imbiru (10 cm) nie obieraj tylko przekr贸j na p贸艂.
  3. Do brytfanki w艂贸偶 warzywa, polej 2 艂y偶kami oleju i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na oko艂o 20 minut - temperatura 220 stopni opcja grill albo termoobieg. Wa偶ne, aby warzywa w艂o偶y膰 do pieca na najwy偶szy poziom.
  4. W mi臋dzyczasie upra偶 na suchej patelni przyprawy, a potem rozbij je lekko w mo藕dzierzu.
  5. Po upieczeniu prze艂贸偶 warzywa do du偶ego garnka. Dodaj grzyby shitake wraz z wod膮, w kt贸rej si臋 moczy艂y. Wrzu膰 przyprawy i dodaj jeszcze: obrany i lekko rozgnieciony czosnek, otart膮 sk贸rk臋 z cytryny, drug膮 cz臋艣膰 imbiru (t膮 nieupieczon膮), pokrojon膮 w plastry, kmin, 2 艂y偶eczki soli, 2 艂y偶ki br膮zowego cukru i 2 艂y偶ki sosu sojowego.
  6. Zalej wszystko wod膮. M贸j garnek ma pojemno艣膰 oko艂o 4,5 litra. Wstaw na gaz i doprowad藕 do wrzenia. Nast臋pnie zmniejsz gaz i gotuj na ma艂ym ogniu przez 3 godziny (mo偶na d艂u偶ej).  
  7. Seitana pokr贸j na cienkie paski i usma偶 na patelni. Na tej samej patelni sma偶 boczniaki. Posyp je sol膮 tylko z jednej strony.
  8. Przed podaniem przeced藕 zup臋 do czystego garnka. Z warzyw wybierz grzyby shitake. W razie potrzeby dopraw octem ry偶owym, sosem sojowym i cukrem. Bulion 艂膮czy w sobie s艂ony smak z aromatem przypraw i lekk膮 nut膮 s艂odyczy.
  9. Ugotuj makaron ry偶owy wg przepisu podanego na opakowaniu. 
  10. Kolendr臋 i mi臋t臋 posiekaj. Chili pokr贸j w cieniutkie plasterki, a limonk臋 w 膰wiartki.
  11. Zup臋 podawaj w nast臋puj膮cy spos贸b:
    • do miski w艂贸偶 makaron
    • zalej bulionem
    • na g贸rze u艂贸偶 kawa艂ki seitana oraz sma偶onych boczniak贸w
    • mo偶esz te偶 dorzuci膰 grzyby shitake
    • dodaj kie艂ki
    • posyp kolendr膮 i dymk膮
    • dodaj kawa艂ki chilli
    • skrop 膰wiartk膮 limonki







1 komentarz :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger