października 15, 2020

🍥 cantuccini włoskie ciasteczka migdałowe

 

cantuccini


Dziś przygotowałam dla was przepis na włoskie ciasteczka cantuccini. Przepisem podzieliła się ze mną moja „fejsbukowa” koleżanka Danusia, za co jestem jej bardzo wdzięczna. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu. Cantuccini to sucharki nadziane siekanymi migdałami. Ich chrupkość wynika z faktu dwukrotnego pieczenia. Smakują wybornie z przedpołudniową kawką, a raczej maczane w niej. No po prostu musicie spróbować. To takie migdałowe sucharki, które smakują każdemu.

Zdjęcia na bloga przygotowuję najczęściej aparatem. Zdarza mi się jednak pstrykać na szybko zdjęcia tym co mam pod ręką czyli telefonem. Szczególnie kiedy tworzę relację na instagramie przy tworzeniu nowych smakołyków używam właśnie telefonu. Dlatego cenię sobie dobry serwis jak Telefonarium, który w razie wpadki błyskawicznie naprawi mojego smartfona. A czas jest w takich sytuacjach bardzo ważny. 


CO POTRZEBUJEMY:

  • 350 g mąki
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki pdp
  • 200 g migdałów
  • szczypta soli
  • 20 g likieru amaretto lub anyżowego

DO DZIEŁA:
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał.
  2. Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, pdp,, sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i żółtko i wyrób dokładnie jednolitą masę.
  3. Do ciasta dodaj migdały oraz likier amaretto i wymieszaj.
  4. Podziel masę na 2 części. Z każdej przygotuj wałek długości około 30 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  5. Po pół godzinie wyjmij blaszkę. Ostrym nożem pokrój wałeczki ciasta na ciastka - krój ukośnie. Grubość ciasteczka to 1-2 cm. 
  6. Cantuccini ułóż ponownie na blaszce i wstaw do piekarnika na dodatkowe 10 minut. 
  7. Po ostygnięciu przełóż do zamykanego słoja.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał.
  2. Do naczynia wsyp: mąkę, cukier, pdp,, sól oraz dodaj jajka i żółtko. Wyrób dokładnie jednolitą masę 30 sekund / interwał.
  3. Do ciasta dodaj likier amaretto oraz migdały i wymieszaj 15 sekund / obroty 4.
  4. Podziel masę na 2 części. Z każdej przygotuj wałek długości około 30 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  5. Po pół godzinie wyjmij blaszkę. Ostrym nożem pokrój wałeczki ciasta na ciastka - krój ukośnie. Grubość ciasteczka to 1-2 cm. 
  6. Cantuccini ułóż ponownie na blaszce i wstaw do piekarnika na dodatkowe 10 minut. 
  7. Po ostygnięciu przełóż do zamykanego słoja.


włoskie ciasteczka cantuccini


cantuccini


włoskie cantuccini



Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger