czerwca 02, 2016

🔆🔅 chinkali 🔆🔅 pierożki gruzińskie





W mojej grupie kulinarnej na FB mam wspaniałą dziewczynę….która jest dla mnie wielką inspiracją. Przygotowuje potrawy kuchni ormiańskiej, których nauczyła ją Teściowa. Przepisy są oryginalne, a przekazywane receptury mają w sobie wiele lat tradycji. Dzięki niej porwałam się na przygotowanie na obiad pierożków chinkali. Do tej pory jadłam je tylko w gruzińskiej knajpce na Ursynowie. Smak wydawał mi się nie do podrobienia …. jednak co może zdziałać przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie…uwierzcie -  WIELE :)
Anna Voskanyan - dziękuję :) 




CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli


składniki na farsz
  • 300 g mięso mielone wieprzowe
  • 330 g mięso mielone wołowe
  • 1 szklanka bulionu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podsmażona cebulka 
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • cała kolendra z doniczki (około 2 garście)
  • sól i pieprz


DO DZIEŁA:

  1. Zagnieć ciasto z mąki, soli i wody. Ciasto będzie elastyczne i lekko twarde. Odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
  2. W misce umieść wszystkie składniki na farsz (poza bulionem) i wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo bulion. Mięso stanie się bardzo „puszyste”. Dzięki temu w środku, po ugotowaniu będzie mięso i rosołek. 
  3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki o średnicy około 12 cm. Na środku układaj farsz i zawijaj w sakiewki.  Jak zawijać pierożki zobaczycie na filmiku poniżej.
  4. Gotuj w posolonej wodzie przez około 3 - 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1. Do naczynia wsyp mąkę, sól i wlej wodę. Ustaw 20 sekund / obroty 3. Następnie ustaw INTERWAŁ na 30 sekund. Wyciągiej ciasto z TM i odłóż do miski. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć około 20 minut.
  2. Do naczynia włóż wszystkie składniki na farsz (poza bulionem). Ustaw 40 sekund / obroty wsteczne 3,5. W trakcie mieszania przez otwór w pokrywie wlewaj bulion. Mięso stanie się bardzo „puszyste”. Dzięki temu w środku, po ugotowaniu będzie mięso i rosołek. 
  3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki o średnicy około 12 cm. Na środku układaj farsz i zawijaj w sakiewki.  Jak zawijać pierożki zobaczycie na filmiku poniżej.
  4. Gotuj w posolonej wodzie przez około 3 - 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj posypane świeżą kolendrą.




DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Ania podaje, że zamiast bulionu do mięsa można dodać wodę (to już zostawiam do Waszego rozważenia)
  • korzystając z tego przepisu nie zostało mi ani kawałka ciasta ani łyżki farszu - po prostu przepis idealny - krążki o średnicy 12 cm dają około 20 pierożków
  • chinkali jemy palcami trzymając za „ogonek” :) Trzeba nadgryźć pierożka i wysiorrrrrbać rosół ze środka, a następnie go zjeść.



Życzę Wam smacznego!












24 komentarze :

  1. Wyglądają rewelacja ‼️ a sam przepis niw wygaje sie aż taki skomplikowany. Musze wypróbować ale porcje chyba musze pomnożyć X 4 bo te 20 to sam jeden Aba zje 😜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pan Robak zjadł 6 i był najedzony po kokardkę 😁 Pamiętaj że krążki sa duże (średnica około 12 cm) i sporo miesa jest w jednym pierożku. Mi wystarczyły 3 🤓

      Usuń
    2. Moja 4 letnia Córka w Gaumarios zjada spokojnie 5

      Usuń
  2. Fantastyczne mniammmm :) jak zwykle strzał w dziesiątkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha tylko mam problem ze sklejeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - myślę, że przy kolejnym podejściu to już pestka 😉 ✌🏻serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  4. Aż ślinka człowiekowi leci. Kradnę przepis. Napewno zrobię 😍


    www.worldbysabina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na zwrotkę czy Ci smakowało, czy raczej baaaardzo smakowało 😂😜

      Usuń
  5. Proszę o podpowiedź jaki sos jest na ostatnim zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie o mięso jakiego dokładnie użyłaś? Łopatka? Szynka? I tak samo z wołowinką? Która część krówki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za każdym razem jest inaczej :) czasami kupuję już gotowe mięso mielone, a czasami proszę Panią w sklepiku mięsnym o zmielenie. Wybierając między łopatką a szynką - wybrałabym szynkę. A z wołowiny najlepiej szponder 😉

      Usuń
  7. Czy ciasto na odpocząć by było łatwiejsze do wałkowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy mu jakieś 10 minut, żeby uwolnił się gluten ☺️

      Usuń
  8. Z jakim sosem je sie te pierozki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam ostatnio w restauracji. Były super. Teraz mam przepis, więc ulepię sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sie robią :) Trochę zmodyfikowałem przepis na farsz, ale pomysł dzięki Tobie! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak będziecie w Gruzji dajcie znać. Mieszkam w Batumi chętnie podpowiem gdzie warto pójść na dobre jedzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podeslij prosze namiar na siebie :) smakolykidominiki@gmail.com :*

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger