W mojej grupie kulinarnej na FB mam wspaniałą dziewczynę….która jest dla mnie wielką inspiracją. Przygotowuje potrawy kuchni ormiańskiej, których nauczyła ją Teściowa. Przepisy są oryginalne, a przekazywane receptury mają w sobie wiele lat tradycji. Dzięki niej porwałam się na przygotowanie na obiad pierożków chinkali. Do tej pory jadłam je tylko w gruzińskiej knajpce na Ursynowie. Smak wydawał mi się nie do podrobienia …. jednak co może zdziałać przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie…uwierzcie - WIELE :)
Anna Voskanyan - dziękuję :)
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
składniki na farsz
- 300 g mięso mielone wieprzowe
- 330 g mięso mielone wołowe
- 1 szklanka bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 podsmażona cebulka
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- cała kolendra z doniczki (około 2 garście)
- sól i pieprz
DO DZIEŁA:
- Zagnieć ciasto z mąki, soli i wody. Ciasto będzie elastyczne i lekko twarde. Odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- W misce umieść wszystkie składniki na farsz (poza bulionem) i wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo bulion. Mięso stanie się bardzo „puszyste”. Dzięki temu w środku, po ugotowaniu będzie mięso i rosołek.
- Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki o średnicy około 12 cm. Na środku układaj farsz i zawijaj w sakiewki. Jak zawijać pierożki zobaczycie na filmiku poniżej.
- Gotuj w posolonej wodzie przez około 3 - 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Do naczynia wsyp mąkę, sól i wlej wodę. Ustaw 20 sekund / obroty 3. Następnie ustaw INTERWAŁ na 30 sekund. Wyciągiej ciasto z TM i odłóż do miski. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć około 20 minut.
- Do naczynia włóż wszystkie składniki na farsz (poza bulionem). Ustaw 40 sekund / obroty wsteczne 3,5. W trakcie mieszania przez otwór w pokrywie wlewaj bulion. Mięso stanie się bardzo „puszyste”. Dzięki temu w środku, po ugotowaniu będzie mięso i rosołek.
- Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki o średnicy około 12 cm. Na środku układaj farsz i zawijaj w sakiewki. Jak zawijać pierożki zobaczycie na filmiku poniżej.
- Gotuj w posolonej wodzie przez około 3 - 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Ania podaje, że zamiast bulionu do mięsa można dodać wodę (to już zostawiam do Waszego rozważenia)
- korzystając z tego przepisu nie zostało mi ani kawałka ciasta ani łyżki farszu - po prostu przepis idealny - krążki o średnicy 12 cm dają około 20 pierożków
- chinkali jemy palcami trzymając za „ogonek” :) Trzeba nadgryźć pierożka i wysiorrrrrbać rosół ze środka, a następnie go zjeść.
Życzę Wam smacznego!
Wyglądają rewelacja ‼️ a sam przepis niw wygaje sie aż taki skomplikowany. Musze wypróbować ale porcje chyba musze pomnożyć X 4 bo te 20 to sam jeden Aba zje 😜
OdpowiedzUsuńPan Robak zjadł 6 i był najedzony po kokardkę 😁 Pamiętaj że krążki sa duże (średnica około 12 cm) i sporo miesa jest w jednym pierożku. Mi wystarczyły 3 🤓
UsuńMoja 4 letnia Córka w Gaumarios zjada spokojnie 5
UsuńFantastyczne mniammmm :) jak zwykle strzał w dziesiątkę
OdpowiedzUsuń😁😁😁
UsuńPycha tylko mam problem ze sklejeniem
OdpowiedzUsuńIza - myślę, że przy kolejnym podejściu to już pestka 😉 ✌🏻serdecznie pozdrawiam 😘
UsuńAż ślinka człowiekowi leci. Kradnę przepis. Napewno zrobię 😍
OdpowiedzUsuńwww.worldbysabina.blogspot.com
czekam na zwrotkę czy Ci smakowało, czy raczej baaaardzo smakowało 😂😜
UsuńProszę o podpowiedź jaki sos jest na ostatnim zdjęciu?
OdpowiedzUsuńchinkali podaję z tłustą śmietaną :)
UsuńA ja mam pytanie o mięso jakiego dokładnie użyłaś? Łopatka? Szynka? I tak samo z wołowinką? Która część krówki? ;)
OdpowiedzUsuńza każdym razem jest inaczej :) czasami kupuję już gotowe mięso mielone, a czasami proszę Panią w sklepiku mięsnym o zmielenie. Wybierając między łopatką a szynką - wybrałabym szynkę. A z wołowiny najlepiej szponder 😉
UsuńCzy ciasto na odpocząć by było łatwiejsze do wałkowania?
OdpowiedzUsuńwystarczy mu jakieś 10 minut, żeby uwolnił się gluten ☺️
UsuńZ jakim sosem je sie te pierozki?
OdpowiedzUsuńpodaję je z tłustą śmietaną :)
UsuńJadłam ostatnio w restauracji. Były super. Teraz mam przepis, więc ulepię sama ;)
OdpowiedzUsuńSie robią :) Trochę zmodyfikowałem przepis na farsz, ale pomysł dzięki Tobie! <3
OdpowiedzUsuńogromnie sie ciesze :)
UsuńJak będziecie w Gruzji dajcie znać. Mieszkam w Batumi chętnie podpowiem gdzie warto pójść na dobre jedzenie :-)
OdpowiedzUsuńpodeslij prosze namiar na siebie :) smakolykidominiki@gmail.com :*
UsuńObłędne
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń