sierpnia 05, 2019

🍮 panna cotta


W miniony weekend zaskoczyłam rodzinkę nowym deserem. Był to deser bez pieczenia, a dokładniej mówiąc panna cotta. Okazało się, że panna cotta jest bardzo prostym i szybkim deserem. Oczywiście pominąwszy czas oczekiwania, aż stężeje. 
Panna cotta to deser włoski, więc możecie być pewni, że smak jest tutaj na pierwszym miejscu, ale zaraz na drugim aspekt wizualny. Delikatny, śmietankowy deser Włosi przygotowują  w małych foremkach, tak aby po wyjęciu miał kształt babeczki. Podają z sosem owocowym i owocami. Być może zbezcześciłam ten deser serwując go w pucharkach. Jednak taki miałam pomysł - wybaczcie. Domownicy byli zachwyceni smakiem ;)

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
składniki na sos malinowy:
  • około 300 g malin
  • 2-3 łyżki cukru pudru

DO DZIEŁA:

  1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody.
  2. Śmietankę wlej do garnka. Wsyp cukier zwykły oraz waniliowy. Postaw na gazie i zagotuj. Ustaw niewielki płomień i gotuj przez 10 minut często mieszając.
  3. Po tym czasie zestaw garnek z ognia, dodaj żelatynę i dobrze rozmieszaj, aby żelatyna dobrze się rozpuściła.
  4. Niewielkie salaterki (filiżanki lub jak u mnie pucharki) opłucz zimną wodą. Rozlej śmietankę i odstaw, aż wystygnie. Następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aby stężała. 
  5. Maliny oraz cukier wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj.
  6. I teraz w zależności w czym przygotowujecie panna cottę - jeśli jest to pucharek - polej sosem każdy deser. Jeśli  natomiast zdecydowałaś się na salaterki, miseczki lub filiżanki - zanurz je w gorącej wodzie, po czym postaw na talerzyku do góry dnem. Owocowy sos wylej na talerzyk. Podawaj na świeżo, możesz przyozdobić całymi malinami.

THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1.  Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami wody.
  2. Śmietankę wlej do naczynia. Wsyp cukier zwykły oraz waniliowy. Ustaw 10 minut / 90 stopni / obroty 2.
  3. Po tym czasie dodaj żelatynę i zamieszaj 1 minuta / obroty 4.
  4. Niewielkie salaterki (filiżanki lub jak u mnie pucharki) opłucz zimną wodą. Rozlej śmietankę i odstaw, aż wystygnie. Następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aby stężała. 
  5. Maliny oraz cukier wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj.
  6. I teraz w zależności w czym przygotowujecie panna cottę - jeśli jest to pucharek - polej sosem każdy deser. Jeśli  natomiast zdecydowałaś się na salaterki, miseczki lub filiżanki - zanurz je w gorącej wodzie, po czym postaw na talerzyku do góry dnem. Owocowy sos wylej na talerzyk. Podawaj na świeżo, możesz przyozdobić całymi malinami.

deser

panna cotta


panna cotta

śmietankowy deser

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger