maja 20, 2019

馃崵 krewetki w bia艂ym winie



Przypomnia艂am sobie ostatnio moj膮 pierwsz膮 styczno艣膰 z krewetkami. Nie by艂a to mi艂o艣膰 od pierwszego wejrzenia. Jednak z wiekiem zmieniaj膮 nam si臋 nie tylko charaktery, ale te偶 i smaki. Dzisiaj mog臋 powiedzie膰, 偶e krewetki nale偶膮 do moich ulubionych owoc贸w morza. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • oko艂o 500 g oczyszczonych krewetek
  • 1 cebulka
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • p臋czek pietruszki
  • 100 ml bia艂ego wina
  • ok. 50 g mas艂a
  • s贸l do smaku
  • cytryna

DO DZIE艁A:

  1. Krewetki op艂ucz i osusz na r臋czniku papierowym.
  2. Cebulk臋 i czosnek obierz i drobno posiekaj. 
  3. Na rozgrzane mas艂o wrzu膰 cebul臋 i czosnek. Zeszklij. Dodaj krewetki i kr贸tko przesma偶.
  4. Nast臋pnie wlej wino i odparuj na du偶ym ogniu (2-3 minuty). Zdejmij z gazu.
  5. Pietruszk臋 posiekaj i wrzu膰 na patelni臋. Mo偶esz te偶 doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 mas艂a, je艣li lubisz mocno ma艣lany smak. 
  6. Gotowe krewetki skrop cytryn膮 i pos贸l do smaku. Krewetki najlepiej smakuj膮 prosto z patelni, podane z makaronem lub z dodatkiem 艣wie偶ego, pszennego pieczywa. 
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Krewetki op艂ucz i osusz na r臋czniku papierowym.
  2. Cebulk臋 i czosnek obierz i wrzu膰 do naczynia - rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij warzywa ze 艣cianek naczynia.
  3. Do naczynia wrzu膰 mas艂o, ustaw 4 minuty / VAROMA / obroty 1. Dodaj krewetki - 1 minuta / 100 stopni / obroty wsteczne. 
  4. Nast臋pnie wlej wino - gotuj 5 minut / temperatura 100 stopni / obroty wsteczne. 
  5. Pietruszk臋 posiekaj i dorzu膰 do naczynia pod koniec gotowania . Mo偶esz te偶 doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 mas艂a, je艣li lubisz mocno ma艣lany smak.
  6. Gotowe krewetki skrop cytryn膮 i pos贸l do smaku. Krewetki najlepiej smakuj膮 prosto z patelni, podane z makaronem lub  dodatkiem 艣wie偶ego, pszennego pieczywa. 





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger