czerwca 16, 2018

馃崡 k膮ski z kurczaka w tempurze cydrowej

cydr lubelski

Od jakiego艣 czasu jestem wielbicielk膮 cydru - w szczeg贸lno艣ci Cydru Lubelskiego. Jest lekki i orze藕wiaj膮cy, wprost idealny na aktualn膮 pogod臋. Postanowi艂am go wykorzysta膰 w nieco niekonwencjonalny spos贸b. I ta pr贸ba zako艅czy艂a si臋 sukcesem :)
K膮ski z kurczaka w tempurze cydrowej to moja propozycja na przek膮sk臋 w gronie przyjaci贸艂. Cho膰 dzi艣 przygotowa艂am je na obiad, to jestem pewna, 偶e 艣wietnie spisz膮 si臋, podczas kibicowania naszej reprezentacji na Mistrzostwach 艢wiata w pi艂ce no偶nej. 


CO POTRZEBUJEMY:


DO DZIE艁A:

  1. Zacznij od sch艂odzenia cydru. Je艣li masz ma艂o czasu - w艂贸偶 go do zamra偶alnika na 20 minut. Powinien by膰 lodowaty.
  2. Mi臋so umyj, osusz i podziel na kawa艂ki. Pos贸l.
  3. M膮k臋 przesiej do miski. Nast臋pnie wymieszaj z lodowatym cydrem. Powstanie tempura, powinna mie膰 konsystencj臋 nieco g臋stsz膮 ni偶 ciasto na nale艣niki.
  4. Rozgrzej olej w woku.
  5. Mi臋so obtaczaj w m膮ce ziemniaczanej, a nast臋pnie w tampurze. Sma偶 na z艂oto z obu stron.
PORADY:
  • Tempura musi by膰 przygotowana z lodowatego cydru. Nie pomijajcie tego kroku, poniewa偶 panierka nie wyjdzie chrupi膮ca.
  • Po przygotowaniu tempury mo偶ecie wrzuci膰 do niej dodatkowo kostk臋 lody, aby ch艂odzi艂a na bie偶膮co tempur臋.
  • Je艣li w tempurze zostan膮 grudki - to zupe艂nie si臋 tym nie przejmujcie, wysma偶膮 si臋 i b臋d膮 jeszcze lepiej chrupa膰 :)
cydr lubelski

cydr

kurczak

cydr lubelski

cydr lubelski



#cydrlubelski #niefiltrujemy

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger