kwietnia 16, 2018

馃嵈 spaghetti carbonara



Spaghetti carbonara to danie wywodz膮ce si臋 z kuchni w艂oskiej. Jak wi臋c przysta艂o na kuchni臋 艣r贸dziemnomorsk膮 przepis jest prosty, a danie przepyszne. Cz臋stym b艂臋dem w trakcie przygotowania jest dodawanie 艣mietany i pieczarek. A tak na prawd臋 ca艂y sekret kryje si臋 w jajkach, a dok艂adnie m贸wi膮c w 偶贸艂tkach, kt贸re dodajemy do gor膮cego makaronu. Oklejaj膮 one makaron tworz膮c pyszn膮 pow艂oczk臋 na spaghetti niczym aksamitny sos.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 250 g makarony spaghetti
  • 100 g boczku
  • 1 jajko
  • 2 偶贸艂tka
  • oko艂o 30-40 g sera najlepiej pecorino
  • s贸lo i pieprz


DO DZIE艁A:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Boczek pokr贸j w kostk臋 i przesma偶 na patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  3. W misce dok艂adnie roztrzep trzepaczk膮 jajko i 偶贸艂tka. Dodaj starty ser oraz usma偶ony boczek. Lekko pos贸l i popieprz. Wymieszaj.
  4. Odcedzony i gor膮cy makaron w艂贸偶 na patelnie. Przemieszaj go, aby obklei艂 si臋 smakiem sma偶onego boczku i prze艂贸偶 spaghetti do miski z jajkami.
  5. Szybko wymieszaj makaron z mas膮 jajeczno-serow膮. Nale偶y to zrobi膰 energicznie i bez zw艂oki, aby jajka nie zamieni艂y si臋 w jajecznic臋.
  6. Podawaj od razu przygotowaniu. Mo偶na opr贸szy膰 艣wie偶ozmielonym pieprzem i doda膰 jeszcze mini porcj臋 tartego sera oraz ga艂膮zk臋 tymianku. Smacznego.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia miksuj膮cego wlej wod臋 (1200 g). Dodaj s贸l i 艂y偶k臋 oleju ustaw 12 min/100°C/obr.1.
  2. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj makaron. Gotuj tak d艂ugo jak podaje przepis podany na opakowaniu - w temperaturze 90 stopni / obroty wsteczne 1. Odced藕 na przystawce Varoma.
  3. Boczek pokr贸j w kostk臋 i przesma偶 na patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  4.  misce dok艂adnie roztrzep trzepaczk膮 jajko i 偶贸艂tka. Dodaj starty ser oraz usma偶ony boczek. Lekko pos贸l i popieprz. Wymieszaj.
  5. Odcedzony i gor膮cy makaron w艂贸偶 na patelnie. Przemieszaj go, aby obklei艂 si臋 smakiem sma偶onego boczku i prze艂贸偶 spaghetti do miski z jajkami.
  6. Szybko wymieszaj makaron z mas膮 jajeczno-serow膮. Nale偶y to zrobi膰 energicznie i bez zw艂oki, aby jajka nie zamieni艂y si臋 w jajecznic臋.
  7. Podawaj od razu przygotowaniu. Mo偶na opr贸szy膰 艣wie偶ozmielonym pieprzem i doda膰 jeszcze mini porcj臋 tartego sera oraz ga艂膮zk臋 tymianku. Smacznego.





Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger