kwietnia 25, 2018

🐒 karmelowo-cynamonowy Małpi Chlebek czyli MONKEY BREAD


Małpi chlebek - nazwa jest dosyć dziwna i w sumie nie znalazłam sensownego wytłumaczenia skąd się wzięła. Wiem natomiast, że ten wypiek skradnie Wasze serca. Chlebek jest mięciutki, karmelowy, słodki i przy okazji lepiący, co jeszcze bardziej wzmaga jego smakowitość. Monkey Bread jest świetną propozycją na kolację lub też na śniadanie. Dobrze sprawdzi się na święta czy przeróżne imprezy. Goście z pewnością będą zaciekawieni niezwykłym wyglądem chlebka. Każdy będzie odrywał sobie po kawałeczku i zjadał. Bo ten wypiek to kolejny z typu ciast do rwania. Przepis na poprzedni rwaniec znajdziecie tutaj: przepis na rwaniec jabłkowo-kokosowy
Przepis na Monkey Bread zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com 

CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki wody
  • 80 g cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 30 g masła
składniki do obtaczania:

  • 250 g drobnego brązowego cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu 
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

DO DZIEŁA:

  1. Przygotuj zaczyn. Delikatnie podgrzej mleko. Rozkrusz do środka drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Odstaw na około 15 minut, aby drożdże ruszyły. W tym czasie roztop masło (30g).
  2. Wszystkie pozostałe składniki umieść w misce. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  3. Formę posmaruj masłem. Cynamon oraz brązowy cukier wsyp do miski i wymieszaj. Pół kostki masła roztop w rondelku. 
  4. Wyciągnij ciasto na blat podsypany mąką. Szybko zagnieć i rozwałkuj. Nożykiem do pizzy podziel ciasto na kwadraciki i uformuj z nich kuleczki.
  5. Każdą kuleczkę obtocz w rozpuszczonym i wystudzonym maśle, a następnie w posypce cukrowo-cynamonowej. Układaj kuleczki w formie. Na koniec przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i wstaw ciasto na 30 minut. Po upieczeniu wyciągnij od razu z formy. W przeciwnym razie skarmelizowany cukier skutecznie przyklei ciasto do formy. Na ciepło jest najsmaczniejszy :)
THERMOMIX DO DZIEŁA:

  1. Do naczynia wlej mleko, wkrusz drożdże i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
  2. Do naczynia wrzuć masło ( i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
  3. Następnie do naczynia wlej wodę i dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto - INTERWAŁ / 7 minut.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  5. Formę posmaruj masłem. Cynamon oraz brązowy cukier wsyp do miski i wymieszaj. Pół kostki masła roztop w rondelku. 
  6. Wyciągnij ciasto na blat podsypany mąką. Szybko zagnieć i rozwałkuj. Nożykiem do pizzy podziel ciasto na kwadraciki i uformuj z nich kuleczki.
  7. Każdą kuleczkę obtocz w rozpuszczonym i wystudzonym maśle, a następnie w posypce cukrowo-cynamonowej. Układaj kuleczki w formie. Na koniec przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i wstaw ciasto na 30 minut. Po upieczeniu wyciągnij od razu z formy. W przeciwnym razie skarmelizowany cukier skutecznie przyklei ciasto do formy. Na ciepło jest najsmaczniejszy :)
PORADY:
  • Z podanej porcji przygotowałam 2 małe foremki, ale można również upiec w jednej większej lub w formie baby z kominem.
  • Ważne, aby po nałożeniu do formy kulek zajmowały one około połowę lub 2/3 formy.
  • Ostrzegam, że znika za szybko ;) 







1 komentarz :

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger