wrze艣nia 08, 2017

馃巸 dyniowa cha艂ka do rwania




S艂odkie 艣niadania z ciep艂ymi i pachn膮cymi wypiekami to kwintesencja leniwego weekendu. Podane do 艂贸偶ka ze szklank膮 mleka zawsze wywo艂uj膮 radosny u艣miech na twarzy dzieci. Skoro mamy sezon dyniowy w pe艂ni - to na jutrzejsze 艣niadanie proponuj臋 Wam dyniow膮 cha艂k臋 z marmolad膮 lub powid艂ami. Wystarczy upiec, rwa膰 i cieszy膰 si臋 rodzinnym 艣niadaniem. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 150 ml mleka ciep艂ego 
  • 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 60 g cukru
  • 30 g mas艂a
  • 180 g puree z dyni
  • 150 g m膮ki owsianej
  • 200 g m膮ki pszennej
  • sk贸rka z cytryny, esencja waniliowa, 
  • szczypta soli


nadzienie: 
  • ulubione powid艂a (najlepiej twarde) u mnie 艣liwkowe i r贸偶ane


do posmarowania:
  • 1 偶贸艂tko
  • 1 艂y偶ka mleka


DO DZIE艁A:
  1. Obie M膮ki przesiej do miski. Na 艣rodku zr贸b wg艂臋bienie na rozczyn. Rozkrusz dro偶d偶e i zasyp je 2 艂y偶kami cukru, a nast臋pnie zalej ciep艂ym mlekiem (oko艂o 1/3 szklanki). Odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 10-15 minut, aby dro偶d偶e ruszy艂y. Pami臋taj, 偶e sk艂adniki, kt贸rych u偶ywasz do rozczynu musisz odj膮膰 od podanych sk艂adnik贸w w przepisie.
  2. Roztop mas艂o w rondelku. Do rozczynu dodaj pozosta艂e sk艂adniki poza mas艂em. Wyr贸b elastyczne ciasto. Na koniec dodaj roztopione mas艂o i jeszcze raz porz膮dnie zagnie膰. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o 40 minut.
  3. Po tym czasie uderz pi臋艣ci膮 w ciasto i zagnie膰 je jeszcze raz - tym razem kr贸tko, wystarczy p贸艂 minuty. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozgnie膰 na placuszek, dodaj nadzienie i formuj kuleczki.
  4. Uk艂adaj jedn膮 obok drugiej na blaszce wy艂o偶onej papierem. Przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw na 30-40 minut do wyro艣ni臋cia.
  5. Nast臋pnie roztrzep 偶贸艂tko i dodaj mleko. Posmaruj brioszk臋 i wstaw do nagrzanego piekarnika na  180 stopni. Piecz oko艂o 25-30 minut.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia wlej mleko, wkrusz dro偶d偶e, dodaj cukier i mas艂o. Ustaw 3 minuty / 40 stopni / obroty 2.
  2. Dodaj puree z dyni, szczypt臋, soli, obie m膮ki, esencj臋 waniliow膮 i otart膮 sk贸rk臋 cytrynow膮. Ustaw 3 minuty / INTERWA艁. Po tym czasie pozostaw ciasto w naczyniu na 40 minut.
  3. Ponownie ustaw INTERWA艁, tym razem na 30 sekund. Wy艂贸偶 ciasto na wysypany m膮k膮 blat i uformuj kul臋. Odrywaj po kawa艂ku ciasta. Rozgnie膰 na placuszek, dodaj nadzienie i formuj kuleczki.
  4. Uk艂adaj jedn膮 obok drugiej na blaszce wy艂o偶onej papierem. Przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw na 30-40 minut do wyro艣ni臋cia.
  5. Nast臋pnie roztrzep 偶贸艂tko i dodaj mleko. Posmaruj brioszk臋 i wstaw do nagrzanego piekarnika na  180 stopni. Piecz oko艂o 25-30 minut.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Pami臋taj aby dodawane puree mia艂o temperatur臋 pokojow膮.
  • Warto podzieli膰 ciasto na r贸wne kawa艂ki - u mnie wysz艂o 10 sporych kawa艂k贸w. 
  • Puree z dyni mo偶e mie膰 r贸偶n膮 konsystencj臋. Ja u偶ywam kremu z dyni hokkaido, kt贸ry jest bardzo g臋sty i zwarty. Je艣li  u偶ywacie innej dyni i wasze puree jest rzadsze, w贸wczas dodajcie nieco wi臋cej m膮ki pszennej.
  • Przed pieczeniem mo偶ecie posypa膰 cha艂k臋 cukrem - u mnie cukier perlisty, kt贸ry nie roztapia si臋 w piekarniku 馃槉








4 komentarze :

  1. Wygl膮daj膮 smakowicie i tak pewnie te偶 jest.. ale nie bardzo rozumiem przepis na TM - jak po punkcie 3.kiedy ju偶 dodamy nadzienie i uformujemy je.. nast臋pnie w punkcie 5.zn贸w po 30 min mamy je zagnie艣膰 i zn贸w dodawa膰 nadzienie.. hmm.. co艣 tam jest chyba pomylone ;)
    Pozdrawiam serdecznie, z pewno艣ci膮 skorzystam :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pi臋knie dzi臋kuj臋 za czujno艣膰 ❤️ to pomy艂ka redaktorska 馃槅 m贸j b艂膮d. Ju偶 poprawi艂am i zapraszam do pieczenia 馃榿

      Usu艅
    2. Nie ma sprawy :)
      Z pewno艣ci膮 pochwale si臋 jak tylko upiek臋 :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger