lipca 03, 2017

🍰 sypana drożdżówka




Przygotowanie Ciasta drożdżowego zawsze mnie przerażało. Po pierwsze dlatego, że strasznie długo się je wyrabia, niemalże do omdlenia ręki. A po drugie - bo zdarzało się często, że mi po prostu nie wychodziło smaczne. Ten zły urok odczarowała Ewa Wachowicz swoim przepisem na drożdżowe ciasto sypane. Co ważne ! Bez wyrabiania :) Potrzebujecie przede wszystkim dużej miski i dużej łyżki. Zapraszam. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • kostka świeżych drożdży (100g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (roztrzepane widelcem)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli


DO DZIEŁA:
Przygotuj dużą miskę i włóż do niej wszystkie składniki zachowując kolejność podaną powyżej. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 3 godziny. 
Po tym czasie wymieszaj dokładnie łyżką. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze! ułóż truskawki , śliwki lub inne ulubione owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. 
Gdy ciasto wystygnie udekoruj je lukrem. 


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Do ciasta pasuje kruszonka - jeśli chcecie możecie posypać nią ciasto i wówczas wstawić do pieca. 
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła - wszystkie składniki posiekać i zagnieść kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. 



 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger