lipca 29, 2017

馃尪 sos chilli


B臋d膮c ostatnio na 艢l膮sku u Kingi - rodowitej mieszkanki 艢l膮ska, mia艂am okazj臋 posmakowa膰 domowego s艂odkiego sosu chilli. Posmakowa艂am i przepad艂am. Przepis wzi臋艂am, troszk臋 od siebie dorzuci艂am i tadammmm - prosz臋 bardzo. Sosik jest gotowy. Mo偶na si臋 cz臋stowa膰. Zapraszam Was po przepis. Czas wykonania - 艣miesznie kr贸tki, a efekt rewelacyjny. Dzi臋kuj臋 Kinga M. ❣️❣️❣️
Standardowo w przepisie by艂 dodany cukier. Jednak zamieni艂am go na s艂odzik ERYTRYTOL z firmy Propharma. Okazuje si臋, 偶e jest to ciekawy zamiennik cukru, kt贸ry podobnie jak ksylitol jest bardzo niskokaloryczny - w 100 g  mie艣ci si臋 0,2 kcal. Osoby, kt贸re s膮 na diecie (r贸wnie偶 diabetycy), mog膮 go 艣mia艂o u偶ywa膰, poniewa偶 poza  bezkaloryczno艣ci膮 mo偶e si臋 pochwali膰 niemal znikomym indeksem glikemicznym. Co wa偶ne - smakuje i wygl膮da jak cukier :) Zainteresowanych odsy艂am na stron臋 dystrybutora - propharma24.pl

CO POTRZEBUJEMY:
  • 2 du偶e papryczki chilli
  • 4 z膮bki czosnku
  • ga艂膮zka szczypiorku (opcjonalnie)
  • 1/2 艂y偶eczki imbiru
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/2 szklanki erytrytolu (polecam S艂odkiego Eryka)
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 czubata 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej (plus odrobina zimnej wody do rozpuszczenia)


DO DZIE艁A:
Papryczk臋 chilli oraz szczypior drobno posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Wlej do rondelka wod臋 i dodaj chilli, czosnek i szczypiorek. Nast臋pnie umie艣膰 rondelek na gazie i dodaj pozosta艂e sk艂adniki poza m膮k膮 ziemniaczan膮. Gdy sos si臋 zagotuje - potrzymaj go chwil臋 na ogniu i w mi臋dzyczasie rozpu艣膰 w fili偶ance m膮k臋 ziemniaczan膮 w niewielkiej ilo艣ci wody. Wlewaj powoli rozmajon膮 m膮k臋 do gotuj膮cego si臋 sosu, delikatnie mieszaj膮c. Potrzymaj chwil臋 na ogniu, a偶 sos zg臋stnieje do konsystencji lekkiego kisielu.
Zdejmij z ognia i przelej do s艂oik贸w. Wystud藕 i przechowuj w lod贸wce.



THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Umie艣膰 w naczyniu chilli, czosnek i szczypiorek - ustaw 7 sekund / obroty 6.
  2. Zgarnij kopystk膮 warzywa ze 艣cianek. Dodaj wod臋 oraz pozosta艂e sk艂adniki poza m膮k膮 ziemniaczan膮. Gotuj przez 5 minut / temperatura 100 stopni / obroty 2.
  3. W mi臋dzyczasie rozpu艣膰 w fili偶ance m膮k臋 ziemniaczan膮 w niewielkiej ilo艣ci wody.
  4. Ponownie w艂膮cz gotowanie 100 stopni / obroty 2 / czas 4 minuty i gdy temperatura osi膮gnie 100 stopni dodawaj powoli przez otw贸r w pokrywie rozmajon膮 m膮k臋.
  5. Po zako艅czonym gotowaniu, przelej do s艂oik贸w, wystud藕 i przechowuj w lod贸wce.



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Z podanej ilo艣ci wychodzi 2 艣redniej wielko艣ci s艂oiki.
  • Je艣li lubicie bardzo pikantne sosy polecam zostawi膰 troch臋 pestek z papryczek.
  • W celach bezpiecze艅stwa przy siekaniu papryczek polecam za艂o偶y膰 r臋kawiczki kuchenne. Przypadkowe potarcie oka czy  twarzy mo偶e sko艅czy膰 si臋 wizyt膮 u lekarza.
  • Je艣li dodajecie szczypior to sos b臋dzie zdatny przez oko艂o 1 tydzie艅.
  • Sos mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce kilka tygodni, je艣li jednak chcecie go zrobi膰 w wi臋kszej ilo艣ci od razu na zapas - zapasteryzujcie s艂oiki w piekarniu. Tutaj pisa艂am o tzw. suchej pasteryzacji - zapraszam K L I K 








5 komentarzy :

  1. OSTATNIO U呕YWA艁AM KUPNEGO SOSU Z CHILLI, ALE TERAZ SAMA SPR脫BUJE ZROBI膯 :* DZIEKI ZA PRZEPIS :*

    OdpowiedzUsu艅
  2. Mam takie pytanie czy ten Erytrytol da rad臋 czym艣 zast膮pi膰 np. zwyk艂ym cukrem? Mieszkam w Niemczech i obawiam si臋, 偶e takiego cuda to tutaj nie dostan臋.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger