maja 23, 2017

馃m艂oda kapustka z boczkiem




Gdy przychodzi wiosna i mo偶na delektowa膰 si臋 m艂od膮 kapustk膮, to najch臋tniej przyrz膮dza艂abym j膮 codziennie. Dzisiaj polecam Wam m艂od膮 z boczkiem. Mo偶e stanowi膰 dodatek do drugiego dania, ale r贸wnie dobrze smakuje podana z makaronem jako danie g艂贸wne.

CO POTRZEBUJEMY:

  • g艂贸wka m艂odej kapusty
  • w臋dzony boczek pokrojony na skwarki - oko艂o 300 g
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 1/2 p臋czka kopru
  • 1 艂y偶ka 艣mietany
  • pieprz 艣wie偶o mielony


DO DZIE艁A:
Boczek przesma偶 na patelni. Kapust臋 poszatkuj i w艂贸偶 do du偶ego garnka. Podlej delikatnie wod膮, dodaj s贸l, mas艂o i du艣 do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie dodaj koper i boczek i odparuj chwil臋 na ogniu. Na zako艅czenie dodaj 艣mietan臋. Pomieszaj i gotowe.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Boczek przesma偶 na patelni.
2. Kapust臋 pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. W艂贸偶 do naczynia i poszatkuj pomagaj膮c sobie kopystk膮 - 5 sekund obroty 4. Je艣li nie zmie艣ci si臋 ca艂a kapusta do naczynia poszatkuj j膮 partiami.
3. Ca艂膮 poszatkowan膮 kapust臋 umie艣膰 w naczyniu. Dodaj s贸l i mas艂o. Ustaw 10 minut VAROMA / obroty wsteczne 1.
4. Nast臋pnie dodaj koper, boczek i 艣mietan臋 - ustaw 10 sekund / obroty wsteczne 1.






5 komentarzy :

  1. Jest tak kolorowa, ze wygl膮da ob艂臋dnie <3

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Panu Robakowi tak posmakowa艂o, 偶e zam贸wi艂 na drugi dzie艅 powt贸rk臋 ☺️

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger