listopada 28, 2019

馃悵 orzechowe ule


Dzi艣 przepis od Kingi, kt贸ra prowadzi pyszny blog Kuchnia z wiatrakami. To jeden z tych sprawdzonych przepis贸w, kt贸re gwarantuj膮 sukces kulinarny. Kiedy zobaczy艂am pierwszy raz "ule" , wiedzia艂am, 偶e to musi by膰 co艣 niesamowicie smacznego. Jedyne co sta艂o na przeszkodzie, to specjalne foremki do przygotowania uli. Kinga nie do艣膰, 偶e podzieli艂a si臋 receptur膮, to jeszcze sprezentowa艂a mi foremki. No wi臋c co mi pozosta艂o... :) nic tylko pobawi膰 si臋 w pszcz贸艂k臋.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 200 g mielonych orzech贸w w艂oskich
  • 200 g cukru pudru
  • 1 bia艂ko
  • suchy andrut
  • nadzienie dowolne np. mas艂o orzechowe, nutella, ajerkoniak, kajmak
DO DZIE艁A:
  1. W艂贸偶 do miski wszystkie sk艂adniki i wyr贸b na jednolit膮 mas臋. 
  2. Prze艂贸偶 mas臋 do zamykanego pojemnika i wstaw do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
  3. Wytnij kieliszkiem z plastr贸w andruta k贸艂eczka wielko艣ci dna foremki.
  4. Po tym czasie uformuj kuleczki 艣rednicy 1,5 cm. Wk艂adaj kuleczk臋 do zamkni臋tej foremki. W艂贸偶 palec do 艣rodka masy tak, aby oblepi艂a wn臋trze foremki, a  miejsce po palcu utworzy dziurk臋 na nadzienie.
  5. Nadziewaj mas艂em orzechowym, nutell膮, ajerkoniakiem lub kajmakiem. Zamykaj ciasteczko k贸艂eczkiem z andruta.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Umie艣膰 wszystkie sk艂adniki w naczyniu i zmiksuj 10 sekund / obroty 4.
  2. Prze艂贸偶 mas臋 do zamykanego pojemnika i wstaw do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
  3. Wytnij kieliszkiem z plastr贸w andruta k贸艂eczka wielko艣ci dna foremki.
  4. Po tym czasie uformuj kuleczki 艣rednicy 1,5 cm. Wk艂adaj kuleczk臋 do zamkni臋tej foremki. W艂贸偶 palec do 艣rodka masy tak, aby oblepi艂a wn臋trze foremki, a  miejsce po palcu utworzy dziurk臋 na nadzienie.
  5. Nadziewaj mas艂em orzechowym, nutell膮, ajerkoniakiem lub kajmakiem. Zamykaj ciasteczko k贸艂eczkiem z andruta.





Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger